IZA KULISA

Tko je u zatvoru zbog korupcije, osim Sanadera?

 Goran Mehkek / CROPIX

Čelnici parlamentarnih stranaka SDP-a, HSS-a, HSU-a i SNAGA-e potpisali su zajedničku Deklaraciju o borbi protiv korupcije, ali ne stječe se dojam da je javnost u Hrvatskoj pretjerano impresionirana, a kamoli da je poraslo uvjerenje da će se situacija promijeniti nabolje.

Nije otkriće tople vode zaključak da je ova zemlja prožeta korupcijom od vrha do dna. Uostalom, i prema ovogodišnjem izvješću Transparency Internationala, Hrvatska je nazadovala u borbi protiv korupcije. Prema podacima Indeksa percepcije korupcije za 2018., Hrvatska se nalazi na 60. mjestu od ukupno 180 zemalja, čime je među korumpiranim državama EU-a. Od naše države su u Europskoj uniji lošije samo Rumunjska, Mađarska, Grčka i Bugarska. Sve sami odlikaši.

Utoliko je ispravna opaska Davora Bernardića da je “Hrvatska osiromašena i opljačkana, na toj su se nesreći neki obogatili, a na primjeru korumpirane Vlade vidimo da se neki i dalje bogate”. Kao što nas nije iznenadila ironična reakcija iz HDZ-a u kojoj se podsjeća da je nekidan Povjerenstvo za sukob interesa upravo Bernardiću utvrdilo da je protuzakonito primio poklon od 263.000 kuna. A mi možemo dodati da je šef HSU-a, tjelesno i mentalno zdrav, postao umirovljenik prije pedesetog rođendana, pa ako to nije suspektno, ne znamo što jest.

Međutim, kad se javlja HDZ, to je po sistemu “rugala se sova sjenici”. Tijela gonjenja istražuju neke donedavne članove HDZ-ove Vlade, a GONG je nedavno upozorio GRECO, specijalizirano antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe, da premijer Andrej Plenković sustavno potkopava rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i da napada GONG zbog inzistiranja na transparentnosti u slučaju imovine zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice.

Korupcija u Hrvatskoj je legalizirana onoga dana kad je donesen zakon koji je Franji Tuđmanu omogućio otkup vile. Kada glavešine mogu, i sljedbenici će zaključiti da se ne trebaju držati zakona k’o pijan plota, a sudovi će izvući logičan zaključak da je dopustivo kažnjavati slabe, a oslobađati moćne. Uostalom, tko je u zatvoru zbog korupcije, osim Ive Sanadera?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:55