ANALIZA JUTARNJEG

TKO STOJI IZA NAPADA NA ŠRI LANKU: MODUS OPERANDI JE PREPOZNATLJIV... Teroristi su posegnuli za modelom koji je iskoristio i krvnik na Novom Zelandu

 Dinuka Liyanawatte / REUTERS

Teroristički napad na Šri Lanki zastrašujuć je dokaz da je ljudsko zlo nezaustavljivo i normalnim ljudima nezamislivo te da će uvijek pronaći novi obrazac djelovanja kako bi izazvalo zaprepaštenje i šok.

Raspon djelovanja - više gradova na dvije obale Šri Lanke - pokazuje da je riječ o dobro organiziranom napadu što znači da iza njega stoji sustav sposoban tako nešto izvesti. AFP je objavio da su vlasti prije deset dana dobile informaciju da se napad može očekivati: “Pujuth Jayasundara, šef policije, poslao je zapovjednicima 11. travnja obavještajno upozorenje o prijetnji: Strana obavještajna agencija izvijestila je da NTJ (National Thowheeth Jama'ath) priprema napade bombaša samoubojica na posjećene crkve te na diplomatsko predstavništvo Indije u Colombu (glavni grad Šri Lanke)”. NTJ je radikalna muslimanska organizacija koja je na sebe privukla pozornost prošle godine kad je vandalizirala budističke kipove. Indija je kao meta razumljiva zbog sukoba u Kašmiru.

Šri Lanka je multireligijsko društvo u kojem većinu čine budisti (70%), slijede hindusi (12%) i muslimani (gotovo 10%). Kršćana ima oko 1,5 milijuna, a većina su rimokatolici. Zemlja je godinama bila razarana građanskim ratom vlade i Tamilskih tigrova koji su tražili neovisnost, a sukob je pobjedom vlade završen 2009. godine. Tigrovi su se potom primirili. Zabilježeno je više slučajeva u kojima su budisti tražili da se kršćani povuku s određenih teritorija pa je tako ova “religija mira” potvrdila da je i ona samo religija spremna u ime svoje istine nanositi zlo pripadnicima druge religije. Najočitiji primjer takvog pristupa je u podržavanju i poticanju zločina vlade u Mjanmaru protiv manjinskih Rohindža.

No, budiste zbog organiziranosti možemo isključiti kao mogućeg počinitelja. Vlada bi mogla za napad okriviti Tamilske tigrove, ali oni dosad nisu ciljano napadali kršćane pa je zbog toga malo vjerojatno da bi se odlučili na ovakav čin: naime, od tog napada na bi imali nikakve koristi za ostvarivanje svojih ciljeva.

Prema dostupnim informacijama može se stoga zaključiti da iza napada stoje teroristi koji se lažno pozivaju na islam. Modus operandi je prepoznatljiv: bombaši samoubojice koje u pravilu ne koriste ostale terorističke organizacije. Napad na kršćane u trenutku njihovog najvećeg religijskog slavlja što jamči maksimalnu medijsku globalnu pozornost, a to je uvijek jedan od primarnih ciljeva.

Šri Lanka je idealna meta jer na njoj dosad nije bilo terorističkih napada boraca koji navode da su inspirirani islamom. Kako smo naveli, na otoku vlada relativno miroljubiv religijski suživot. Pa su teroristi posegnuli za modelom koji je iskoristio nedavni napadač u Christchurchu, na Novom Zelandu (ime mu nećemo navesti jer je to s pravom zatražila premijerka Jacinda Ardern): izazvati pokolj u zajednici u kojoj nema religijskih tenzija kako bi se pokazalo da ni ondje nitko nije siguran.

Osim toga, ovaj napad pokazuje da se ovaj tip terorizma širi i učvršćuje u Indo-pacifičkom prostoru. Indikativno je da je prije nekoliko dana izveden prvi napad ove terorističke denominacije u Demokratskoj Republici Kongo, čime je potvrđeno širenje u Africi daleko od područja Sahela. Islamska država, koja je istjerana iz svih svojih uporišta, prošlog je tjedna izvela napad na pripadnike Sirijske vojske odane predsjedniku Bašaru al-Asadu. I tako pokazala da je i dalje moćna i na prostoru gdje je nastala i da se širi u oba željena smjera: duboko u Africi i prema Aziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:39