IZA KULISA

Točka nevjerodostojnosti predsjednice Grabar Kitarović

Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarović
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u zadnje vrijeme ne ide od ruke. Stvari, kao što je kritiziranje Vlade na kojima je još prije nekoliko mjeseci bildala popularnost, sada joj se vraćaju poput bumeranga.

Prije tjedan dana je premijeru Andreju Plenkoviću uputila vrlo benignu kritiku. Rekla je da pozdravlja rekonstrukciju Vlade, ali se nije zaustavila nego je izgovorila još par rečenica kojima se pridružila vojsci kritičara ministra zdravstva Milana Kujundžića. Ključno je, međutim, što je rekla kako je premijer trebao smijeniti i njega.

Izjava je očigledno bila populistička i ciljala u sigurnu metu. Jer, ako su ljudi na nešto osjetljivi, onda je to zdravlje. A u Hrvatskoj će se teško pronaći osoba koja je zadovoljna našim zdravstvenim sustavom i zazivanje smjene odgovornog ministra Kujundžića u javnosti nije moglo loše proći.

Predsjednica je, međutim, zanemarila činjenicu da u zemlji postoji oporba, kakva-takva, ali postoji, da je oporba pokrenula zahtjev za opozivom Kujundžića, no neće se provesti saborska rasprava u ustavnom roku od 30 dana jer su zastupnici na ljetnom odmoru, a vladajući tvrde kako nema razloga za sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

No, ako neće šef Sabora Gordan Jandroković sazvati izvanrednu sjedicu Sabora, Ustav tu mogućnost daje predsjednici. Oporba se okrenula prema Pantovčaku, a Most joj je poslao prijedlog za opoziv ministra i pozvao da sazove izvanrednu sjednicu Sabora. I tako smo došli do točke predsjedničine nevjerodostojnosti.

Iako kaže da Kujundžića treba smijeniti, neće sazvati izvanrednu sjednicu Sabora jer su predsjednički izbori, a kao kandidatkinja HDZ-a ne može stranci i Plenkoviću zabijati nož u leđa.

Uostalom, kako će zastupnicima prekinuti ljetni odmor, dovući ih u Zagreb da raspravljaju o zdravstvu, i očekivati da će joj za dva mjeseca nakon toga odrađivati kampanju na terenu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:37