NEVINA U LUDNICI

Trebamo li se nad bogatim uskrsnim stolom brinuti za opstanak obitelji?

Samo u posljednja tri mjeseca broj žena iz Hrvatske koje dolaze u Brežice na pobačaj povećao se za 25 posto, objavila je RTV Slovenije. U Sloveniji mogu dobiti pilulu za pobačaj za 200 eura
 Facebook

Je li obitelj ugrožena? Evo, svaki treći brak se raspada, kaže Državni zavod za statistiku. Pederi paradiraju ulicama. Jelena Veljača hrabri žene da ostave muža ako ih tuče. Sad valjda svaka zna koga treba zvati i od koga može dobiti pomoć.

Kud nas to vodi, molim vas?

I Gospa nam je okrenula leđa. Usprkos tolikim izmoljenim krunicama pred našim bolnicama, još ima onih koje se drznu na pobačaj. Samo u posljednja tri mjeseca broj žena iz Hrvatske koje dolaze u Brežice na pobačaj povećao se za 25 posto, objavila je RTV Slovenije. U Sloveniji mogu dobiti pilulu za pobačaj za 200 eura. Hoće li HZZO početi plaćati slovenskim bolnicama ili će se prije naši molitelji preseliti u Sloveniju?

Treba li pred slovenskim bolnicama krunicu moliti na slovenskom?

Puno je tu pitanja, problem je velik. Hrvatska izumire, mladi se masovno iseljavaju. Nastranu to što su bezobrazni i otupjeli od mobitela, više im nije bitno ni to što je Hrvatska slobodna i nezavisna, odlaze! I kad sve zbrojimo, jesu li u pravu vapaji neoženjenih s oltara, trebamo li se bojati za obitelj, je li obitelj ugrožena?

Ovisi koga pitate. Postoji snažna struja kod nas koja je uvjerena da obitelj izumire ako se od muškaraca traži da peru suđe. Čiste kupaonicu. Usvajamo li Istanbulsku konvenciju? Moja mama je i danas uvjerena da je ta Istanbulska podvala zlih ljudi. Ako je obitelj mjesto na kojem muškarac zapovijeda, pa i po cijenu da udari ženu, onda je odgovor, nažalost, potvrdan - Istanbulska konvencija je protiv obitelji. Takva će obitelj izumrijeti, kao što je izumrla škola u kojoj se djecu tuklo šibama. Jesu li onda nestale škole?

Uoči blagdanskog slavlja nad pečenjem, lukom i francuskom možete biti sasvim mirni. Obitelj će opstati. Ovdje, s ovakvom vlašću i ovakvim biračima, obitelj ne da će opstati, nego će i jačati. Jer nema drugog načina da čovjek tu opstane. Zamislite da imamo stipendije, studentske kredite i subvencionirano stanovanje, pa da mlad čovjek već sa 18 može roditeljima reći ćao, što sam vas slušao, slušao sam, sad sam svoj čovjek, adio! E, ovdje to ne može, moraš ostati dobar s mamom i tatom ako hoćeš na faks. I inače.

Gdje ćeš živjeti? Kako misliš plaćati podstanarstvo? I dalje smo pri vrhu ljestvice država u kojima se s normalnom plaćom ne može kupiti stan, a i dalje velika većina živi u vlastitoj nekretnini. Kako? Zahvaljujući obitelji. Jer su naše obitelji jake i prilagodljive. Jer su naše obitelji sve ono što država nije.

Koliko imamo mjesta u staračkim domovima? Kolike su penzije? Što radite kad se razbolite? Naše je društvo tako uređeno da se opstati može samo sa snažnim obiteljskim vezama. Tu je neophodna i tetka koja će ponuditi stan dok se mlada obitelj ne snađe, i ujak koji će pomoći da vas se zaposli, i kum koji će pogurati kad zatreba.

Pošast individualizma teško da će tako skoro stići do nas. Ovdje sebi čovjek ne može dozvoliti luksuz da se posvađa i osamostali. Ni razvod ne uništi obitelj, dapače, ojača je. Muž se vrati svojoj mami, a ostatak obitelji ojača veze s djedovima i bakama, tetkama i ujnama.

Sistem je takav, ne morate se bojati da će naši penzioneri poput onih zapadnih otići na put oko svijeta i potomke ostaviti na cjedilu. Proćerdati imanje. Sve se ovdje uprlo u zaštitu obitelji i elementarnih plemenskih veza. Evo, čime se bave ljubitelji nerođene djece?

Organiziraju li grupe po kvartovima, za igru i čuvanje djece dok su mama i tata na poslu? Demonstriraju li pred uredom Plenkovića i Bandića, tražeći da svaki investitor na tri izgrađene zgrade mora podignuti vrtić? Ma kakvi, nije njima cilj da država profunkcionira i pomogne mladima. Nije njima cilj da država preuzme na sebe ono što je sad funkcija obitelji, oni se mole za zabranu abortusa. Zato, ne brinite.

Naša je obitelj jaka. Majka će pomoći kćeri, naći će se pare za odlazak u Brežice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:28