ANALIZA

TRUMP NIJE NI SVJESTAN ŠTO JE UČINIO POVLAČENJEM IZ UNESCO-a Kada je to 1984. izveo Reagan, na sceni se pojavio današnji najveći američki trn u oku

 Kevin Lamarque / REUTERS

Ovo je očekivana vijest i sada se može otvoriti kladionica na temu - koja je organizacija sljedeća. Politika Donalda Trumpa ima samo jednu ideju, America First (Prvo Amerika) i njega ne zanima ništa drugo.

Kad je riječ o Sjevernoj Koreji ili NATO-u tu su iskusni, u ratu prokušani i mudri generali koji ga vode. Ali, ni oni nisu svemogući. Državni tajnik Rex Tillerson nema suradnike koji će mu objasniti zašto je važno biti za stolom i kontrolirati procese. To je najbolje vidjela administracija Ronalda Reagana: nakon što su se 1984. povukli s vrećom novca se pojavio Iran i ostvario snažan utjecaj na rad agencije koja je još od sovjetskog doba snažno ispolitizirana. Ali i dalje korisna.

Irina Bokova, sadašnja šefica UNESCO-a ima pravo, ovo je loše za multilateralizam. Ali, za multilateralizam je prije svega loš dolazak na vlast Donalda Trumpa. Koji ovakvim postupanjem nanosi najveću štetu svojim saveznicima koji će gubiti bitke na multilateralnom planu. A svaki njihov poraz će biti prilika za autoritarne režime da prošire utjecaj svojih ideja. A to bi trebalo zabrinuti svakoga tko želi živjeti u demokraciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:52