PRO ET CONTRA

TUĐMAN JE U RATU RAZORUŽAVAO HOS, A DANAŠNJI SE HDZ-ovci BOJE SKEJE Vodstvu stranke bilo bi poučno da pogleda što je rekao prvi hrvatski predsjednik

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Da je današnja Vlada, i to s odnosom koji ima prema HOS-u i njegovu ustaškom pokliču “Za dom spremni”, 1991. i 1992. godine bila na mjestu Franje Tuđmana, pitanje je što bi bilo s Hrvatskom i bi li ikada bila međunarodno priznata.

Za one koji su zaboravili, ali i one koji su rođeni nakon rata, valja podsjetiti kako je HOS nastao. To je bila stranačka vojska koju je u ljeto 1991. godine osnovao bivši predsjednik HSP-a Dobroslav Paraga. U startu je Paragina vojska, koja se formirala paralelno sa službenim oružanim snagama - Zborom narodne garde, pretečom Hrvatske vojske, imala ustaško nazivlje i zagovarala granice Hrvatske na Drini, kako su one bile zamišljene u NDH.

Već je naziv Hrvatske obrambene snage (HOS) slijedio onaj koji je nosila vojska NDH, a nazivi njihovih jedinica - kao što je IX. brigada Rafael Vitez Boban, koju je Marko Skejo ponovo uz povike “Za dom spremni” postrojio u Kninu na obljetnicu Oluje - i crne odore HOS-a jasan su znak da je riječ o svojevrsnom nastavku ustaškog pokreta koji se pokušao integrirati u Domovinski rat.

Ali Franjo Tuđman to nije dopustio. Premda je pod oružanom agresijom bivše JNA i Srbije tek trebalo izgraditi institucije hrvatske države, formirati vojsku i naoružati je, i to u uvjetima kada je na snazi bio embargo na uvoz oružja, a trećina teritorija pala pod okupaciju, Tuđman je bio svjestan pogubnosti postojanja privatne vojske (što je HOS svakako bio), kao i bilo kakvog revitaliziranja ustaštva. Način na koji se obračunao s dijelom vodstva HSP-a zasigurno će uvijek ostati kontroverzan. No ono što je bitno - i što je Tuđman i tada otvoreno govorio - jest da Hrvatska ne može ni na koji način prihvatiti fašizam.

Prije tri godine portalima i društvenim mrežama proširio se video s Tuđmanovom izjavom iz 1992. godine u kojoj se osvrnuo na HOS. Vodstvu HDZ-a koje se zaklinje na Tuđmana bilo bi poučno da pogleda i posluša što je tada rekao.

“Ne zanemarujem HOS. Meni je jasno da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na smeđekošuljaškim i crnokošuljaškim tradicijama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji se svijet gradi na načelima one antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak”, kazao je tada Tuđman.

Prije toga, 23. studenog 1991. godine, objavio je proglas o općoj mobilizaciji i jedinice HOS-a počele su se pripajati HV-u, a 13. siječnja 1992. godine svim je postrojbama HOS-a naređeno da se pripoje HV-u. Dakle, od tada više nema crnih vojnih odora, nema znakovlja u kojem bi se koristilo ušato U i pozdrav “Za dom spremni”. Ostala je povijesna činjenica da su pripadnici HOS-a u samom početku rata herojski branili Hrvatsku, ali i da iza sebe nisu ostavili samo časna djela.

U Tuđmanovoj eri ništa od znakovlja HOS-a nije bilo u službenoj upotrebi i nije bilo legalizirano. Takvo što omogućavaju vlade koje su ga naslijedile - od SDP-ovih koje su ostavile na snazi Zakon o udrugama s mogućnošću da se u grbu udruge HOS-a promovira ustaštvo pa do Vlade Andreja Plenkovića, koja od prvog dana živi u strahu zamjeranja ekstremnoj desnici, zbog čega je pustila promicatelje ustaštva da se razbaškare kako hoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 21:21