IZA KULISA

U donošenju zakona previše politike, a premalo struke

 Jutarnji list

Zakoni šumom, praksa drumom. Nažalost, uobičajeni je to hodogram u rješavanju bilo kojeg problema u Hrvatskoj pa onda ne treba čuditi nedavni slučaj kažnjavanja obiteljske liječnice “jer nije obavijestila policiju da je njezin pacijent moguće nesposoban za upravljanje automobilom”. Mora platiti kaznu od 5000 kuna i zato “jer policiji nije htjela dati njegovu liječničku dokumentaciju”.

No, sve te “histerije” ne bi bilo da rečeni pacijent, inače ovisnik, nije krivac za tešku prometnu nesreću u kojoj se sa 150 na sat zaletio u automobile na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni. Uhvaćen je “na djelu”, teško je stradala jedna cijela obitelj, ali je tek nakon dva dana završio u pritvoru, odnosno kad je krvna pretraga pokazala da je “konzument koktela raznih droga”.

Netko se onda sjetio da tako “ušlagiran” ipak nije smio biti za volanom pa se krenulo tražiti krivca. Premda se saznalo da dolazi s bolničkog liječenja ovisnosti, što znači da je liječnik paralelno s otpusnim pismom mogao poslati i “pismo” policiji, nekome se učinilo “praktičnim” pritegnuti obiteljsku liječnicu i utrpati joj kaznu po sistemu neka visi Pedro.

Ovaj je slučaj pokazao potpunu konfuziju kad je riječ o načinu i razlozima isključivanja iz prometa vozača problematičnog zdravstvenog stanja. Sve što piše u propisima zapravo se može i ne mora primijeniti, a jednako tako liječnici, primjerice, mogu i ne moraju odgovarati ako svoga pacijenta “ne tuže policiji”. Naravno, sve dok se ne dogodi Sveta Helena pa se onda posegne za krivcem prvim pri ruci.

Onaj tko je donosio zakone i podzakonske akte koji problematiziraju pitanje upravljanja motornim vozilima ostavio je brojne nedorečenosti koje “teren” otkriva. I ovaj najnoviji apsurdni slučaj pokazao je da je očito u donošenju zakona u pravilu premalo struke, a previše politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:03