IZA KULISA

U HDZ-u svatko svakoga drži ‘za rep’

Zagreb, 230518. Markov trg.
Sabor.
Zajednicka sjednica Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav
Na fotografiji: Tomislav Tolusic, ministar poljoprivrede, Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Darko Horvat.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Ništa bolje od “slučaja Plenković” ne pokazuje koliko su u Hrvatskoj političari brzo kvarljiva “roba”. Do jučer miljenik medija, mesija koji će promijeniti HDZ i dati Hrvatskoj europsko lice, hrvatski premijer danas vodi grozničavu bitku da dočeka Svjetsko prvenstvo u nogometu i turističku sezonu kako bi se fokus s kompromitirajućih mailova okrenuo prema drugim temama. A time da premijer kupi vrijeme za jesenski novi okršaj unutar HDZ-a, koji poprima sve dramatičnije razmjere. Andrej Plenković ozbiljno je poljuljan, a njegova vjerodostojnost ugrožena i to je činjenica s kojom premijer ulazi i u kadrovske promjene u Vladi dok se “lovi” svaka ruka u Saboru.

Je li nametnuto rješenje?

Izbor Darka Horvata i Tomislava Tolušića svakako nije isključivo Plenkovićev odabir, koliko god nas premijer sada uvjeravao da je to i najbolji izbor. Horvat je bio Karamarkov čovjek, a povijest odnosa premijera i Tolušića nije harmonična. Očito, Plenković nakon priče s Martinom Dalić više nema otvorene ruke sam birati suradnike, već u tome sudjeluju i oni u stranci koji mu nisu skloni.

Što će biti na saboru stranke?

Očito još nije sazrelo vrijeme da se otvoreno krene protiv šefa stranke, pogotovo što je i Milijan Brkić oprezan. HDZ ima gorko iskustvo rušenja vlastite Vlade i preživjeli su samo zahvaljujući Plenkoviću. Tako na izvještajnom saboru ne treba očekivati rafal optužbi, ali će male signale nezadovoljstva svakako poslati oni koji računaju na HDZ poslije Plenkovića.

Stranačka desnica više ne krije zadovoljstvo što se šef stranke našao u nezavidnoj situaciji. Nisu bili ni sretni kada je došao na Trg žrtava fašizma, otvoreno su se pobunili oko Istanbuske konvencije i zadovoljni su dočekali afere i aferice oko Agrokora. Ali, povratka na Karamarkovo vrijeme nema, pa svi kalkuliraju. U ovom trenutku svatko svakoga drži “za rep”, a rezultat je što Hrvatska stoji, a reformi nema.

Tagovi

Izdvajamo