KOMENTAR

U nemilosrdnoj borbi za spas sezone Hrvatska igra na sve ili ništa

Za razliku od konkurencije, na granici im nećemo mjeriti temperaturu niti tražiti dokaz o negativnom testu
Ilustracija
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Da bi stranac u doba korone ušao u Hrvatsku, hrvatskom policajcu mora navesti dobar i opravdan razlog za puštanje preko granične crte. “Riječ je o gospodarskom interesu”, jedan je od razloga da se strani državljanin s osmijehom propusti u Hrvatsku. A gospodarski interes je svaki turist koji želi u Lijepu našu. Pa se do daljnjega taj stranac neće zvati turist, nego kolokvijalno gospodarstvenik.

Hrvatskoj je nasušni interes privući svakog stranca koji ovo ljeto želi ostaviti eure na našoj obali. Za njima vape i druge zemlje Mediterana pa će borba biti žestoka.

U vrijeme dok uvjeti turističkih posjeta nisu definirani, u Vladi su se dosjetili kako preduhitriti konkurenciju i turiste privući prije ostalih. Bit će gospodarstvenici - sa suncobranima i u kratkim hlačama.

Za razliku od konkurencije, na granici im nećemo mjeriti temperaturu niti tražiti dokaz o negativnom testu na koronu. Zato je već ukinuta i samoizolacija. Jednostavno, igramo na sve ili ništa. Hazarderski. Bez koje milijarde turističkih eura ova zemlja na jesen je pred bankrotom.

U Banskim dvorima toga su itekako svjesni i zato hvataju sve moguće krivine kako bi ti turisti došli baš k nama. No, takav hazarderski pristup ima i onu drugu, tamniju stranu. Naglo drastično povećanje zaraženih, tisuće stranaca koji panično bježe kućama, prepune bolnice usred ljetne sezone.

Zbog gospodarskog, ali i društvenog opstanka države, ova zemlja od najrigoroznije europske države u borbi protiv korone preko noći postaje jedna od najliberalnijih. Sva jaja se, ponovno, stavljaju u jednu košaru - turizam. Rizično i hrabro u svakom slučaju. Hoće li se isplatiti? Ako ne probaš, nikad nećeš znati što bi bilo kad bi bilo. Ovako, znaš da si probao pa što bude, bit će.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:42