IZA KULISA

U zdravstvu vrijedi 'podijeli pa vladaj', a to politici odgovara

 Damjan Tadic / CROPIX

Još jedan sindikat u zdravstvu najavljuju medicinske sestre “iz čajne kuhinje”! Tvrde da će sa svojim sljedbenicima uspjeti izboriti 25 posto povećanja osnovice plaća jer drže da je nedavno izborena povišica od 7 posto “kikiriki”, da ih je premalo, da imaju sve više prekovremenih sati...

Ne bi li ukazale na probleme sestrinstva, u nekoliko su dana organizirale okupljanje ispred Vlade na Markovu trgu uz napomenu da nisu zadovoljne kako se za njihova prava bore postojeći sindikati. Odlučile su “uzeti stvari u svoje ruke”, jasno i glasno tražiti prava, a ne uspiju li nadležne uvjeriti u to da su im zahtjevi opravdani, kažu - bolnice bi mogle postati mrtvačnice!? Reklo bi se poprilično revolucionarno, ali problem je činjenica što osnivanje novog sindikata nije jamstvo da će “izvedba” uspjeti.

Naime, sestre “iz čajne kuhinje” osnovat će još jedan od već više od 30 postojećih sindikata u zdravstvu pa se teško oteti dojmu da se radi o staroj boljki zaposlenih u sustavu koji se već gotovo 30 godina ne mogu dogovoriti oko temeljnih problema i načina njihova rješavanja.

Rezultat je da njih gotovo 70.000 “luta” po čak 35 sindikata, a da apsurd bude veći, liječnici ne uspijevaju imati ni upliva u odlučivanju o svojim sindikalnim pravima jer njihov sindikat s premalim brojem članova nije reprezentativan!

Teško se oteti dojmu da u zdravstvu vrijedi uglavnom ona divide et impera, što nekima, ne samo politici, jako odgovara.

Naime, nedvojbeno je da se o plaćama i inim problemima sustava, a to znači i sestrinstva, ne pregovara s tridesetak sindikata pa se ne čuje glas mnogih koji bi možda imali dobrih ideja ne samo oko visine plaća nego prije svega uvjeta rada, posebice u bolnicama.

No, oni kojima hrvatski bolnički kaos, u kojem neki rade previše, a drugi premalo, odgovara “molit će Boga” da sindikata “iz čajne kuhinje” bude što više. Tako će uspješno zadržati status quo, dodatno razjediniti i razmrviti sindikalnu scenu u Hrvatskoj, već poprilično marginaliziranu, na radost politike koja zato ne strahuje od mogućih žutih prsluka, pa ni u zdravstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:53