IZA KULISA

Učitelji su napokon pokazali što misle i mogu

 Goran Mehkek / CROPIX

Prosvjed više od 1500 zaposlenika škola, koliko ih se smjelo pojaviti pred Banskim dvorima, pokazao je, ako ništa drugo, da će Vlada sljedećih dana teško veslati učitelje, ako ne želi štrajk u školama.

Otkad su im 2012. srezani koeficijenti, prosvjetarima su plaće najniže u javnom sektoru, zbog čega su jučer, kao i prije pet godina Milanovićevoj Vladi, Plenkovićevoj poručili - ako mislite da je obrazovanje skupo, čekajte da vidite koliko košta vaša glupost.

Šestopostotna povišica koju traže realno je mizerija, ali nastavnici svjesno pristaju na bilo kakav pomak, što pokazuje očaj zbornica.

Jučerašnji je prosvjed za ministricu bio dobra uvodna lekcija pred reformu koja ulazi u škole za tri dana. Iako sindikalci trenutno hvale “svoju” ministricu jer je, za razliku od premijera, imala razumijevanja za rast njihovih plaća, poruke prosvjednika napokon su pokazale što doista učitelji misle o “najvećoj reformi školstva unazad 15 godina”.

Njihova parafraza njezine “Škole za život” dobila je novu formu - “Mi jesmo škola, ali dajte vi nama plaće za život, inače ništa od reforme”. Jer, za nju naprosto nisu stvoreni preduvjeti. Počevši od derutnih zgrada i učionica, neadekvatnih plaća, krajnje nezadovoljavajuće edukacije pred reformu pa do sustavne nebrige države za školovanje budućeg učiteljskog kadra, zbog čega su škole pred početak nove školske godine prisiljene zapošljavati nestručni kadar. Jer, ne mogu pronaći ni kuharice, kamoli nastavnike kemije, fizike ili matematike, a moraju u reformu. Pritom je ministričino najavljeno smanjenje papirologije u prosvjeti samo puka farsa. Sve su to učitelji jučer ogolili svojim porukama.

Tolerancija sindikalnih čelnika pritom je očekivana. Za premijera kojemu su jučer, doduše tek nakratko pred Vladom, vikali lažove, već za sat vremena (nakon što ih se napokon udostojio primiti) imali su smiješak i lijepu riječ. Nekakvu nadu, valjda. Hoće li se u sljedeća dva tjedna u proračunu pronaći prostor za rast plaća zaposlenih u obrazovanju ili će ih Vlada opet povući za nos, tek će se vidjeti. Kako bilo, učiteljima kapa dolje. Napokon su pokazali što misle, žele i mogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:25