KOMENTAR

"Usredotočenost na narod" - misao vodilja za kinesko-hrvatske odnose

 REUTERS

Iako su Kina i Hrvatska dvije udaljene zemlje, obje imaju prekrasnu prirodu, bogatu kulturu i obje su pune razvojne vitalnosti. Prije 25 godina Kina i Hrvatska uspostavile su diplomatske odnose te postale partneri u razvoju i prijatelji koji se međusobno razumiju i podržavaju u međunarodnim i lokalnim pitanjima. Odnosi Kine i Hrvatske mnogo su napredovali, no još postoji veliki skriveni potencijal, posebno u ekonomskoj i trgovinskoj suradnji koja još nije dosegla razinu koju bi trebala imati.

Kako bismo potaknuli odnose dviju zemalja da dosegnu višu razinu i kako bi ti odnosi bili na još veću korist građana obiju zemalja, moramo uložiti više truda u sljedećih pet aspekata: prvi je snažnija politička volja. Kina Hrvatsku gleda kao ključnu zemlju u Jugoistočnoj Europi i prijatelja u EU te je voljna pojačati suradnju s Hrvatskom na svakom polju. Prilikom posjeta predsjednice Nj. E. Kolinde Grabar-Kitarović NR Kini u listopadu 2015., kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da Kina i Hrvatska bilateralne odnose trebaju promatrati i tretirati dalekovidno i na strateškoj razini. Nadam se da Hrvatska također dijeli tu viziju i elan.

Drugi aspekt je više praktične suradnje. Od uspostave diplomatskih odnosa razgovarali smo o mnogim namjerama suradnje, potpisali mnogo sporazuma i memoranduma, no neki od njih nisu bili dobro implementirani. Uzroci toga su kompleksni. Kinesko-hrvatski odnosi trebaju više djelovanja, a ne više riječi. Nadam se da ćemo zajedničkim trudom potaknuti kinesko-hrvatske odnose da u jednoj godini postignu niz poboljšanja koja će se nakon tri godine akumulirati u veliki napredak.

Treći je aspekt u potpunosti iskoristiti nove platforme za suradnju. Inicijativa "Pojas i put" i "Suradnja 16+1" kinesko-hrvatskim odnosima otvaraju širok prostor za suradnju. "Pojas i put" je inicijativa koju kineski predsjednik Xi Jinping osobno zagovara i promovira. Hrvatska je domovina Marka Pola i na križištu je pomorskog i kopnenog Puta svile te se može poslužiti ovom platformom kako bi se još više razvila.

Četvrti aspekt su bolja okolina i bolji uvjeti suradnje. Suradnja Kine i Hrvatske se ubrzava, kineske su tvrtke od druge polovice prošle godine uložile više od 150 milijuna eura u velike projekte u Hrvatskoj. U prvih šest mjeseci ove godine stopa rasta broja kineskih turista u Hrvatskoj premašila je 60 posto. Moramo njegovati i čuvati ovaj dobar momentum. Nadamo se da će Hrvatska kineskim ulaganjima omogućiti bolje mjere u pogledu dobivanja viza i sličnih poslova. Isto tako se nadamo da će Hrvatska proširiti učenje kineskog jezika i povećati akademsko istraživanje prema Kini s ciljem pomaganja suradnje dviju zemalja. Kineska strana se također nada da će se što prije osnovati Centar za kinesku kulturu u Hrvatskoj.

Peti aspekt je jačanje međusobnog učenja o idejama i konceptima vladavine državom. Xi Jinping je prvi dan svoga mandata kao izabrani kineski predsjednik rekao da je ostvarenje želje naroda za boljim životom cilj naših nastojanja i naglasio kako najširim masama treba omogućiti da uživaju u rezultatima ekonomskog i društvenog razvoja. U prošlih 30 godina u Kini se 700 milijuna ljudi oslobodilo siromaštva. Kineska je vlada postavila cilj da se do 2020. godine iskorijeni siromaštvo i u svim aspektima ostvari društvo umjerenog blagostanja. Sve to odražava misao o razvoju predsjednika Xi Jinpinga o "usredotočenosti na narod". To je i misao vodilja novog razdoblja kinesko-hrvatskih odnosa. Nadam se da će široke mase obiju strana još više sudjelovati i podupirati kinesko-hrvatske odnose te da će imati još više koristi od kinesko-hrvatskog prijateljstva i suradnje. Nakon 25 godina razvoja kinesko-hrvatski odnosi stoje na novoj početnoj točki i suočavaju se s novim povijesnim prilikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:58