ŠKOLA ŽIVOTA

VIDEO: ŠIMLEŠA 'Žene, još odlučnije se borite za sebe. Još glasnije recite NE raznim željkama jer vam žele ograničiti prava koja ste krvavo izborile'

 
Bruno Šimleša

Jako je otužna činjenica da se u 2018. i dalje moramo boriti za ravnopravnost žena i muškaraca. Doduše, izvrsno je da smo napravili jako mnogo od vremena moje prabake kada se mahom smatralo da žene imaju vrijednost samo za kuhinju, spavaću sobu i eventualno najlošije plaćene poslove. U njih se nije ulagalo, smatralo ih se nižim bićima i manje vrijednima u svakom pogledu. Ta generacija nije imala pravo glasa, ma nije imala pravo ni dići svoj glas u kući, rijetko se ulagalo u obrazovanje žena te generacije... Realno, izuzetno se mali broj tih žena izborio za pravo određivanja vlastite sudbine. Život su im diktirali degutantni običaji, tradicija koja ih je ponižavala i muškarci kojima su žene prečesto bile manje od makova zrna. Iako smo napravili ogromne pomake, imamo još jaaako mnogo posla.

Drage moje žene, želim vam da se još odlučnije borite za sebe. Da još snažnije zgrabite priliku odlučivanja o svojoj sudbini. Želim vam da se ne osvrćete na gluposti koje vam se nameću. Da još glasnije kažete NE raznim željkama koje vam žele ograničiti prava koja ste krvavo izborile.

Želim vam i da više mislite na sebe. Nije u redu sebe stavljati na 53. mjesto u vlastitu životu. Nije u redu misliti da imate pravo brinuti o sebi tek nakon što namirite potrebe svih oko sebe. Ne, vi niste tu samo zato da biste sve davali svima drugima. Trebate pronaći prostora za svoje strasti i potrebe, a tako ćete moći i više dati drugima. Tek ako zadovoljite svoje snove i potrebe, drugima možete dati najbolje od sebe. Ne trebate zanemarivati druge, ali nikako, nikako ne smijete zanemariti sebe! I zato je u redu češće sebe staviti na prvo mjesto u svom životu. Ako to smeta onima koji su se navikli iskorištavati vas, pošaljite ih u neku stvar. Odlučno!

I tako vam svega, dajte zagospodarite svojim slobodnim vremenom. Za početak - povećajte ga. Jer žene u Hrvatskoj imaju 2,5 puta manje slobodnog vremena od muškaraca. 2,5 puta!!! Zato što se očekuje da nakon što dođu s posla, žene trebaju odraditi i drugu šihtu. Prihvaća se da su muškarci umorni kada dođu s posla, a žene nitko ni ne pita jesu li umorne. A najžalosnije je što mnoge žene prihvaćaju takva pravila igre! Ma dosta je toga!

I znam što će reći neki od vas: Pa i naše bake su se brinule o domu i djeci, to je normalno, to nam nalaže i biologija i tradicija. Pa da… to je bilo normalno za ono vrijeme jer naše bake najčešće nisu radile izvan kuće pa je bilo sasvim normalno da preuzmu veću brigu oko doma i odgoja. Ali danas, kada većinom rade oba roditelja, nema baš nikakvog razloga da žena i dalje preuzima većinu poslova oko doma i djece. Bitka za ravnopravnost počinje upravo tu! U našim domovima.

Gdje se treba dogoditi ravnopravna podjela svih poslova i obaveza. Fućkaš ti sve zakonske mjere koje sprečavaju diskriminaciju žena kad kod nas vladaju mentalni sklopovi koji potiču neravnopravnost. Moramo ohrabrivati očeve da preuzmu brigu oko djece. Da ne ismijavamo one koji odu na porodiljni. Jer muškarac koji se kvalitetno brine za svoje dijete nije manji muškarac, nego veći čovjek! I to uključuje i organizaciju rođendana i brigu oko veša i školskih zadaća i izleta i podrške kad imaju težak dan i apsolutno svega…

Imam unikatnu ideju za Dan žena tako da ovo postane Godina žena - znam što si možete same pokloniti! Molim vas da imate realna očekivanja od sebe! Jer znam puno previše žena koje su uvjerene da moraju biti superžene da bi bile dovoljno dobre. Misle da moraju biti izvrsne majke, savršene partnerice, maksimalno predane poslu, savršeno posvećene prijateljice, sve, sve, sve… Ako ne briljiraju u jednom od navedenih područja, smatraju se nedovoljno dobrima i nedovoljno vrijednima. A to je tragično. Naravno da je u redu tražiti mnogo od sebe, ali ne možete uvijek briljirati u svemu. Nitko ne može. Jednostavno ne možete i, što je mnogo važnije, ne morate biti izvrsne u svemu.

Dovoljno ste vrijedne jer nam dajete toplinu, britkost, suosjećanje, ranjivost, duhovitost, inteligenciju, nježnost, mudrost, osjećajnost, oštrinu, posvećenost… I da, smijete i pogriješiti. Smijete ponekad ne zadovoljiti naše potrebe. Samo je ključno da kronično ne zanemarujete svoje. Ljudi koji vas vole uživat će u tome što brigom za sebe pokazujete da sve više volite sebe. A one druge tko šiša! Dajte da to više postane jasno. Molim vas, molim vas, molim vas - više se brinite o sebi! Tako ćemo i mi dobiti najbogatije moguće vas!

Vrijeme je da ova generacija bude zadnja koja se mora boriti za ravnopravnost. Stvarno je vrijeme!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:02