IZA KULISA

Vlast mora spriječiti ometanje komemoracija

 Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

Najprije je prošle subote pedesetak desničara ometalo tradicionalno obilježavanje ustanka stanovništva u Srbu i vrijeđalo tamošnje govornike, poput bivšeg predsjednika Stipe Mesića i Milorada Pupovca, člana aktualne vladajuće HDZ-ove koalicije. Nastavilo se u nedjelju u Glini, gdje je skupina muškaraca, udaljenih samo nekoliko metara od policajaca zaduženih za čuvanje reda, ometala komemorativni skup, na prostoru nekadašnje pravoslavne crkve, gdje je prije 76 godina pobijeno više od tisuću Srba iz Gline i okolnih mjesta.

Negdje između ta dva skandalozna događaja, na ulazu u Donji Lapac ukradena je dvojezična ploča s nazivom tog mjesta, vjerojatno zato što je napisana i na ćirilici. Kao da netko političku situaciju pokušava izjednačiti s vremenskom prognozom, gdje se najavljuje pakleni tjedan.

Nisu li ovakvi slučajevi pomalo uobičajeni jer se ponavljaju svake godine?

Možemo odgovoriti protupitanjem: znači da se trebamo naviknuti da je nenormalno postalo normalno? Legitimno je razgovarati o ustanku u Srbu, koji je uslijedio nakon ustaških zločina, ali i ustanici su potom pobili puno nedužnog hrvatskog stanovništva, što je priznao i Pupovac.

Problem je, međutim, kada država mirno promatra prosvjednike, iako se radi o ekipi koja je prošle godine već kažnjena zbog ometanja istoga skupa. Puštanje recidivista da opet izazivaju sugerira da državne vlasti ne žele zaustaviti desničare čak i kad očito krše zakon.

Još je ružnije sve ono što se događalo u Glini, prilikom obilježavanja jednog od najgroznijih zločina koje je počinio ustaški režim, kada su najprije namamili oko 1200 Srba, obećanjem da će biti sigurni ako postanu katolici, a zatim ih sve pobili. Dakle, ubijeni su potpuno nedužni ljudi i provokacije desničara u Glini isto su kao kada bi nekakvi ljevičarski radikali ismijavali komemoraciju u Jazovki.

Državna vlast mora spriječiti bilo kakvo ometanje ovakvih komemoracija, ako ništa, zbog časti i ugleda Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:41