IZA KULISA

Vrijeme je da i mi konačno zaustavimo ozbiljnu opasnost

 Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Vjerojatno je samo pitanje vremena kada će se i Hrvatska suočiti s većom epidemijom ospica, ali i nekih drugih u pravilu dječjih zaraznih bolesti, kao što se to ovih dana događa u Srbiji. Dakako, posljedica je to najnovije svjetske pomodnosti, odnosno tzv. antivakcinacijskih pokreta koji sebe nazivaju borcima za “pravo na izbor”, no pritom zaboravljaju upozoriti da izbor necijepljenja može biti i smrtonosan. Potvrđuju to ovih dana i zbivanja u Srbiji, gdje je epidemija ospica buknula među necijepljenima, a jedan je mladić to platio i životom.

Zašto uopće ne bi trebalo biti pitanja - cijepiti se ili ne?

Dakako, što je više cijepljenih, to je i mogućnost epidemija značajno manja. Dokaz su nepotrebne smrti djece u nerazvijenim zemljama kojima je cjepivo uglavnom nedostupno. Nažalost, i u Hrvatskoj zadnjih godina broj cijepljene djeca pada pa je tako, po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, cijepljenjem danas obuhvaćeno manje od 90% djece, a ranijih godina taj obuhvat nije padao ispod 95%. No, teško je uvjeriti u dobrobit cijepljenja one koji plaše roditelje “teškim nuspojavama, puno težim od toga da se eventualno prebole ospice”. Dakako, to nema veze sa znanstvenom istinom, no kad krenu “društvene mreže s pouzdanim podacima”, teško ih je zaustaviti pa se dio roditelja prikloni teorijama zavjere.

Što valja naučiti iz tuđih pogrešaka?

Naravno, “moda necijepljenja” krenula je iz najrazvijenijih zemalja tako da su one prve platile ceh epidemijama bolesti za koje smo zaboravili da postoje. “Lanac” se širi pa je i Hrvatska došla na red. Rezultat je to da se naša država našla na listi europskih zemalja u kojima je broj oboljelih od ospica udvostručen početkom ove godine. Upravo je to razlog što su neke zemlje posegnule za kaznama ne bi li prisilile roditelje da zaštite svoju djecu, ali i tuđu koja se iz nekog razloga ne smiju cijepiti, barem od onih zdravstvenih rizika za koje je to moguće. Vrijeme je da i Hrvatska konačno zaustavi ozbiljnu opasnost koju će, nastavi li se trend necijepljenja, teško izbjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:13