IZA KULISA

Vučić je u škakljivoj situaciji i ozbiljno se igra vatrom

Aleksandar Vučić.
 Tom Dubravec / Hanza Media

Hoće li srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić umjesto “badnjaka” zapaliti iskru sukoba u Crnoj Gori, nakon napetosti koju je izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Taj zakon u Srbiji tumače samo kao “otimačinu njihove imovine”, a u Crnoj Gori kao zakon koji osnažuje i potvrđuje njihov nacionalni i državni identitet.

Aleksandar Vučić najavio je da će baš u toj delikatnoj i naelektriziranoj situaciji, uz blagoslov patrijarha SPC-a Irineja, otići 6. siječnja na “paljenje badnjaka” da “bude sa srpskim narodom”. U našem neposrednom susjedstvu vrije, a Vučić se igra vatrom te je u škakljivoj situaciji - ode li, može izazvati sukobe, a ako ne, može ispasti mlakonja koji ne podržava “svoj srpski narod”.

Rekao je da je Božić vrijeme “mirenja i praštanja”, ali njegov potez je sve samo ne to. Vučićev dolazak poslao bi poruku da dovodi u pitanje državni suverenitet Crne Gore i njezin opstanak. U Podgorici još nisu dobili službeni zahtjev za sporni Vučićev dolazak. U isto vrijeme, i Milo Đukanović je najavio paljenje badnjaka na Cetinju, a prosrpski političari pozivaju da se to spriječi svim sredstvima.

Dakle, ima prostora da bukne nasilje. Vučić si je dao još 24 do 36 sati za “razmišljanje” - da se usije atmosfera oko tih nagađanja, a i da on opet odigra “ulogu mirotvorca” i “spasioca” koju je sebi lažno dodijelio, jer je u sukobu sa svima u regiji.

Osim toga, prosrpske snage pripremaju daljnje akcije protiv zakona, a dolaskom Vučića samo bi ojačali svoje, blago rečeno, nedobronamjerne poteze i ponašanje prema državi Crnoj Gori i crnogorskom nacionalnom identitetu. Poziv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da Vučić ne dolazi, provučićevi mediji dočekali su na nož pa je čak optužen da “radi za Đukanovića”. Vučić se ozbiljno igra vatrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:45