IZA KULISA

Za 68 uboda nožem u Austriji doživotna zatvorska kazna, u Hrvatskoj za 88 uboda nožem Kristine Krupljan s 30 smanjena na 25 godina. Kako je to moguće?

 Ronald Gorsic / CROPIX

Za 68 uboda nožem u Austriji doživotna zatvorska kazna, u Hrvatskoj za 88 uboda nožem sa 30 smanjena na 25 godina. Kako je to moguće? Vrlo lako. Nisu bitni protagonisti dvaju zločina, Dragan Katana i David Komšić, nego poruke koje šalju austrijsko i hrvatsko pravosuđe kad je riječ o ubojstvima žena, posebno onih koje su ubili njihovi partneri, supruzi ili bivši partneri.

Sudovi u obje zemlje, barem po svojoj formi i arhitekturi, vrlo su slični jer smo nekada bili dio istog pravosudnog sustava. Po nekim vrijednostima to bi trebali biti i danas jer smo dio europske obitelji, ali sudeći po ova dva primjera, austrijsko pravosuđe kao da dolazi iz druge galaksije u odnosu na hrvatsko.

Za austrijske suce nije bilo dvojbe da čovjek koji je 68 puta kuhinjskim nožem izbo svoju ženu zaslužuje najtežu kaznu koju austrijsko pravosuđe može izreći. Nisu ih se dojmile tvrdnje da je bio povrijeđen što ga je supruga ostavila, nego su odlučne bile činjenice da je bio nasilan, agresivan i da za to postoje i utemeljeni dokazi koje su dobili iz Hrvatske.

Činjenica je da je hrvatski Vrhovni sud u cijelosti prihvatio sve argumente suda koji je sudio za zločin ubojstva djevojke, osim onaj o visini kazne za koju su ocijenili da je prestroga zbog dobi i kajanja počinitelja. Pa se tako nisu ni osvrnuli na tvrdnju u žalbi počiniteljeva oca da su njegovu sinu sudili ulica i mediji. Međutim, što reći na argument da se povraćanje počinitelja nakon zločina tretira kao kajanje. Nije li to ipak fiziološka reakcija? Žaljenje izrečeno tijekom nekoliko rasprava hrvatski su suci shvatili kao argument kontinuiranog iskrenog žaljenja. Austrijski su pak suci kajanje izrečeno na kraju suđenja ocijenili kao ubojičin pokušaj spašavanje vlastite kože. Obje presude još nisu konačne. Činjenica da su prošle godine u Austriji 32 žene ubili njihovi partneri dobila je odgovarajuću reakciju pravosuđa - doživotnu kaznu zatvora. A hrvatsko pravosuđe šalje poruku da je i manja kazna primjerena satisfakcija žrtvi, njezinoj obitelji, ali i društvu. Treba li ovome ikakav komentar?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:11