DRUGI POGLED

ZA JUTARNJI VERA ČUDINA Čemu služe pametni uređaji svjedočimo ovih dana. Tko je s kim u dosluhu i tko puši, a tko će popušiti možemo samo nagađati

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Je li sve brži napredak tehnologije muza naše budućnosti? Nepobitno je tako, čim mobilne uređaje nosimo sa sobom kao Sveti Gral. Oni preuzimaju i potajno oduzimaju najvažniju svrhu čovjeka. Misliti! Svoj život dobrovoljno predajemo u 'njihove ruke', sretni što smo oslobodili um tako teške zadaće.

Posebno ću izdvojiti pametni telefon. Blažen bio tko ga izumio, reći će posjednici tog sveznajućeg aparatića. Bez njega smo kao bez glave. On nas vodi, navodi, obavještava, prevodi, pazi i mazi, ali nikada ne gazi. A to nam je važno, ne biti zgaženi. Jer, zgažen čovjek se osjeća poniženo, posebno ako ga ponižava njegova vrsta. Zato su idejno sposobni promatrači našli način kako poniženu ljudsku inteligenciju uzvisiti. Svu pamet svijeta smjestili su na jedno mjesto, ukrasili s puno praktičnih ikonica, reklamnu kampanju odradili sa stilom i oblikovali naš novi stil života. Sada znamo kada su blagdani s vrlo bitnom informacijom da traju cijeli dan, mogućnost određenih vrsta padalina u postocima, količini vlage u zraku, dan u tjednu, datum, pun ili mlad mjesec…idemo kroz život nikad lakše ni jednostavnije.

Želje su nam napokon ostvarene, jer netko misli umjesto nas. I još nam štedi vrijeme, čuva živce i usmjerava našu potrošnju. Savršen organizator ili izuzetno mudar manipulator, svatko će odlučiti u svoje ime. Koliko će tehnologija u bilo čijem životu imati glavnu riječ i biti oslonac, ovisi o povjerenju u nju. Ako pretjeramo s povjerenjem, lako je moguće da nam pametni telefon vremenom postane pokora, koja nas je neprimjetno pokorila. Najbolje je prilagoditi doziranje, jer tako ćemo ostati pri sebi, odnosno prisebni i prisutni. Uvijek je dobro sagledati cjelinu ponude i uskladiti vlastite dobitke i gubitke. I ne zaboraviti da je čovjek izumio stroj, a ne stroj čovjeka. Znači, čovjek je uvijek u prednosti, dok ne izgubi kontakt sebe i svog znanja. Čim izgubimo taj kontakt, ciljana smo skupina iskorištavačima koji će na nama dobro omastiti brkove.

I dok plove na svojim skupocjenim jahtama, izležavajući se na svilenim jastucima smišljajući novu pamet za nas, mi ćemo sve više ostajati bez pameti i naravno bez financija. Ništa ovdje nije besplatno po čovjeka. Korištenje nečijeg izumljenog luksuza za male ljude itekako se plaća i to na razne načine, da bi izumitelji i njihovi pokrovitelji živjeli u što udobnijim uvjetima. Jer, ako se u tako malom krhkom plastično limenom 'tijelu' krije tolika moć, zašto nas vladajući uvjeravaju kako se silno muče iznaći bezbolne izlaze iz naših problema. Zar oni nemaju pametne telefone? Ili njima ti pametni uređaji služe sasvim drugoj svrsi o kojoj svjedočimo prošlih dana.

Tko je s kim u dosluhu i tko puši, a tko će popušiti za sada možemo samo nagađati. Međutim, dok nam mozak nisu u potpunosti isprali u tehnološkim veš mašinama, okrenimo stvari u svoju korist. Postanimo mi pametni telefoni, žive ikonice na koje ćemo napisati naše zahtjeve i ponude. Bez pregovora, kao što to čine uređaji. Ako vladajući vjeruju u mrtve pametne uređaje, ne znam zašto ne bi vjerovali u pamet živih ljudi. Na žive i pametne teško će stisnuti tipku delete. Živa tehnologija je puno opasnija kada ih netko pokuša izigrati ili prevariti.

Savjetovalište Vere Čudine

098 236 551

099 5990 255

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:56