DRUGI POGLED

ZA JUTARNJI VERA ČUDINA Čemu služe pametni uređaji svjedočimo ovih dana. Tko je s kim u dosluhu i tko puši, a tko će popušiti možemo samo nagađati

    AUTOR:
    • Vera Čudina

  • OBJAVLJENO:
  • 24.03.2018. u 10:54

Zagreb, 130218.
Studio Hanzmedia.
Na fotografiji: Vera Cudina, vidovnjakinja.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Je  li sve brži  napredak  tehnologije  muza  naše  budućnosti? Nepobitno  je tako, čim mobilne  uređaje  nosimo sa sobom  kao  Sveti  Gral. Oni  preuzimaju i potajno oduzimaju  najvažniju  svrhu  čovjeka. Misliti! Svoj život dobrovoljno predajemo u 'njihove ruke', sretni što smo oslobodili  um  tako teške zadaće.

Posebno ću  izdvojiti  pametni  telefon. Blažen bio tko ga izumio, reći će posjednici  tog  sveznajućeg  aparatića. Bez njega smo kao bez glave. On nas vodi, navodi, obavještava, prevodi, pazi i mazi, ali nikada ne gazi. A to nam je važno, ne  biti zgaženi. Jer, zgažen čovjek se osjeća poniženo, posebno ako ga ponižava  njegova vrsta. Zato su idejno sposobni  promatrači  našli  način kako poniženu  ljudsku  inteligenciju  uzvisiti. Svu pamet svijeta smjestili su na jedno mjesto, ukrasili s puno praktičnih ikonica, reklamnu kampanju odradili sa stilom  i oblikovali  naš  novi  stil života. Sada znamo kada su blagdani s vrlo bitnom  informacijom da traju cijeli dan, mogućnost određenih vrsta padalina u postocima, količini  vlage u zraku, dan u tjednu, datum, pun ili mlad mjesec…idemo kroz  život  nikad  lakše  ni  jednostavnije.

Želje su nam napokon  ostvarene, jer netko misli umjesto nas. I još nam štedi vrijeme, čuva živce i usmjerava  našu potrošnju. Savršen organizator ili izuzetno mudar  manipulator, svatko će odlučiti u svoje ime. Koliko će tehnologija u bilo čijem životu imati glavnu riječ i biti oslonac, ovisi o povjerenju u nju. Ako pretjeramo s povjerenjem, lako je moguće da nam  pametni  telefon vremenom  postane pokora, koja  nas  je neprimjetno pokorila. Najbolje je prilagoditi doziranje, jer tako ćemo ostati pri sebi, odnosno prisebni i prisutni. Uvijek  je dobro sagledati cjelinu ponude i uskladiti vlastite dobitke i gubitke. I ne zaboraviti da je čovjek izumio stroj, a ne stroj  čovjeka. Znači, čovjek  je  uvijek u prednosti, dok ne izgubi  kontakt  sebe  i svog  znanja. Čim  izgubimo taj kontakt, ciljana smo skupina iskorištavačima koji  će  na  nama  dobro  omastiti brkove.

I dok plove na  svojim  skupocjenim  jahtama, izležavajući se na svilenim jastucima smišljajući novu pamet za nas, mi ćemo sve više ostajati bez pameti i naravno bez financija. Ništa ovdje  nije besplatno po čovjeka. Korištenje nečijeg izumljenog  luksuza  za male ljude  itekako se plaća i to na razne načine, da bi izumitelji i njihovi  pokrovitelji  živjeli u što udobnijim  uvjetima.  Jer, ako se u  tako malom krhkom plastično limenom 'tijelu' krije tolika  moć, zašto nas vladajući  uvjeravaju  kako se silno  muče  iznaći  bezbolne  izlaze iz naših problema. Zar  oni  nemaju  pametne  telefone? Ili njima ti pametni uređaji služe sasvim drugoj svrsi o kojoj svjedočimo prošlih dana.

Tko je s kim u dosluhu i tko puši, a tko će popušiti  za sada možemo samo nagađati. Međutim, dok  nam  mozak  nisu  u  potpunosti  isprali  u tehnološkim  veš  mašinama, okrenimo stvari u svoju korist. Postanimo mi  pametni  telefoni, žive  ikonice  na koje ćemo napisati  naše  zahtjeve i ponude. Bez pregovora,  kao što to čine uređaji. Ako  vladajući  vjeruju  u mrtve  pametne uređaje, ne znam zašto ne bi vjerovali u pamet  živih  ljudi. Na  žive i pametne  teško će stisnuti  tipku  delete. Živa tehnologija  je puno opasnija  kada  ih  netko pokuša  izigrati ili prevariti.

Savjetovalište Vere Čudine

098 236 551

099 5990 255

Izdvajamo