KOMENTARI

Zajedničkim radom u EU možemo pobijediti hepatitis

 Getty Images/iStockphoto

U Uniji od hepatitisa C boluje oko 5,5 milijuna ljudi. Tužna je činjenica da bi taj broj u stvarnosti mogao biti mnogo veći. Hepatitis C poznat je kao "tihi" ubojica jer njegovi simptomi često nisu uočljivi sve do poodmaklog stadija bolesti i zato što uglavnom pogađa siromašne i osjetljive skupine, npr. intravenozne korisnike droga. Stvarni su podaci zabrinjavajući jer su lijekovi za liječenje te bolesti iznimno skupi, a hepatitis se može spriječiti. Kad bismo se više bavili prevencijom, lijekovi ne bi bili toliko potrebni.

Znamo što je potrebno: više testiranja, pretraga i podizanja svijesti, osobito među osjetljivim skupinama, pravovremeno dijagnosticiranje, rano otkrivanje i odgovarajuće liječenje. Države članice obvezale su se da će ostvariti cilj održivog razvoja, a to je iskorijeniti HIV/AIDS i tuberkulozu te smanjiti virusni hepatitis do 2030. godine. Na razini EU, mi u Europskoj komisiji pružamo im u tome bezrezervnu pomoć, što smo i naglasili u svojoj komunikaciji "Budući koraci za održivu europsku budućnost".

Podržavamo globalne zdravstvene inicijative, kao što je Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Osim toga, nedavno smo potpisali Zajedničku izjavu o europskom konsenzusu o razvoju, kojom su se EU i države članice obvezali da će nastaviti ulagati u prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti te da će svima osigurati nužne lijekove i cjepiva po pristupačnoj cijeni. Konsenzus je naš glavni instrument za provedbu Programa održivog razvoja do 2030. u sklopu razvojne suradnje. Komisija u sklopu programa Obzor 2020. bezrezervno i stalno podržava istraživanja virusnog hepatitisa te daljnji razvoj prevencije i liječenja. Želimo i dalje jačati suradnju na razini EU.

Komisija proširuje stalnu suradnju s državama članicama EU i dionicima u području HIV-a/AIDS-a, hepatitisa i tuberkuloze kako bi se program prevencije i testiranja razvijao te da bi se ublažile socijalne nejednakosti i svima osigurao pristup pretragama i liječenju. U tu ćemo svrhu iskoristiti zdravstveni program EU, osobito za najosjetljivije skupine. Primjerice, do kraja godine trebalo bi pokrenuti zajedničko djelovanje radi poboljšanja kvalitete prevencije i liječenja HIV-a/AIDS-a, virusnog hepatitisa, tuberkuloze i spolno prenosivih zaraznih bolesti. Osim toga, pozivamo države članice da s pomoću Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavi tim skupinama omoguće lijekove po povoljnijim uvjetima.

Uvjeren sam da bi učinkovita prevencija, liječenje i skrb za oboljele od hepatitisa trebali postati standardna praksa u cijeloj Europi. Obilježavajući ovogodišnji Svjetski dan hepatitisa trebali bismo se podsjetiti ne samo na to da imamo sve što je potrebno za uspjeh, nego i da uistinu zajedničkim radom konačno možemo pobijediti "tihog" ubojicu. Zajednički možemo iskorijeniti hepatitis u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:53