IZA KULISA

Zar postoji lista čekanja i za smještaj u dom djece bez skrbi?

 Jakov Prkić / CROPIX

U podružnici Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj ulici, u kojoj se zbrinjavaju predškolska djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, trenutno je smješteno 65 mališana, iako ta ustanova službeno ima kapaciteta za njih 50.

U prva tri i pol mjeseca ove godine zagrebački je dom zaprimio 96 zahtjeva za smještaj djece svih dobi, a uspio ih je primiti 29. Gdje je završilo 67 djece koju dom nije primio? Zar u Hrvatskoj postoji lista čekanja čak i za smještaj u dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi?

Zahtjeve za smještaj šalju centri za socijalnu skrb, a odnose se na djecu koja su izdvojena žurnom mjerom samog centra zbog izravne ugroženosti u biološkoj obitelji ili odlukom suda. U svakom slučaju, radi se o djeci koja ni u kojem slučaju ne smiju ostati u biološkoj obitelji - a centar ih nema gdje smjestiti.

Do takve je nemoguće situacije došlo iz dva razloga. Prvi je proces deinstitucionalizacije i transformacije domova, čiji je cilj minimalizirati broj djece u ustanovama, a povećavati u udomiteljskim obiteljima. Međutim, ovaj se proces u Hrvatskoj u određenom broju slučajeva sveo na to da su pojedini domovi administrativno smanjili kapacitete i prestali zaprimati djecu kako bi na taj način smanjili ukupan broj djece u svojim ustanovama bez obzira na stvarne potrebe za smještajem i tako ispunili ranije utvrđene planove transformacije.

Istovremeno, broj udomiteljskih obitelji stagnira, a broj djece koja se izdvajaju iz obitelji, svjedoče osobe iz sustava, raste. Jednostavna matematika, dakle, pokazuje da smještaja za svu tu djecu nema dovoljno. U centrima za socijalnu skrb nam kažu da na kraju ipak svako izdvojeno dijete negdje smjeste - kod rodbine, kod udomitelja koji ima više djece od planiranog, u domove čije vodstvo doslovce namole da prime još jedno dijete.

Međutim, upozoravaju, takvo je stanje stvari neodrživo i potencijalno vrlo opasno, jer socijalni radnik iz potpuno pogrešnih razloga važe hoće li izdvojiti dijete ili ne. Jedino rješenje jest povećanje kvalitetnih udomiteljskih obitelji, kojeg bez adekvatnih nagrada i, što je najbitnije, sustavne, stalno dostupne i pristupačne podrške udomiteljima neće biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:45