IZA KULISA

ZAŠTO DRŽAVA DAJE NOVAC OSPORAVATELJIMA JASENOVCA? Plenković treba skupiti hrabrost i jednim potezom ukinuti odluku Ministarstva branitelja

Spomenik žrtvama koncentracijskog logora u Jasenovcu (autor Bogdan Bogdanović)
 Profimedia, Barcroft Media

Nije rijetkost da neprijatelji Hrvatske ovu državu opisuju kao sljednicu NDH, na što, s punim pravom, hrvatske vlasti reagiraju energičnim demantijima i podsjećanjem kako se među ustavnim zasadama nalaze antifašizam i ZAVNOH. Uostalom, drukčije nije moguće jer EU u članstvo sigurno ne bi prihvatila državu koja njeguje sentimente prema nacifašističkim ili kvislinškim režimima. A to uključuje i neprihvatljive tendencije povijesnog revizionizma i negiranja ili smanjivanja broja žrtava fašizma. U tom smislu, kad već predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković relativno često spominju antifašizam kao jedan od temelja Hrvatske, kako je moguće da Ministarstvo branitelja ove godine financira djelovanje Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čiji su članovi više puta izjavljivali notornu neistinu, prema kojoj ustaški režim nije koristio ovaj logor kao masovno gubilište? Jer kada Ministarstvo branitelja takvoj ekipi daje 50.000 kuna, to podrazumijeva da ova vlada podržava revizionizam kao pravo na slobodno mišljenje, štoviše, još ga i financira.

Ima li dokaza da su predstavnici Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac osporavali ustaške zločine?

Dovoljan je kratki citat iz njihove knjige Jasenovački logori - istraživanja, gdje stoji: “Uzroci smrti bili su bolest, odmazde i kazne za pojedine prijestupe... Nitko u logor nije dospio, niti bio ubijen, samo zato što je Srbin ili pravoslavac”. U brojnim intervjuima i feljtonima članovi Društva eksplicitno tvrde da ustaše nikoga nisu ubile. Budući da popis ustaških žrtava u Jasenovcu ima približno 85.000 imena i prezimena, nije teško zaključiti da je riječ o revizionistima koji žele prikazati NDH kao pristojnu državu. Kada neko ministarstvo takvima daje novac, jedini je zaključak kako Vlada podržava rad i ciljeve spomenute udruge.

Što se može napraviti?

Premijer Plenković treba skupiti hrabrost i jednim potezom ukinuti odluku Ministarstva branitelja jer tako se ponašaju ozbiljni političari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:09