IZA KULISA

Zašto je važna odluka u slučaju idiot

Stjepan Mesić (lijevo) i Hrvoje Hitrec (desno)
 CROPIX

Tko kaže da sudske odluke ne mogu biti zabavne?

Poput one kojom je Ustavni sud ukinuo presude Županijskog i Općinskog kaznenog suda kojima je Hrvoje Hitrec kažnjen sa 10.000 kuna zbog počinjenja kaznenog djela protiv časti i ugleda jer je bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću poručio da je - idiot. Prema obrazloženju Ustavnog suda, “inkriminirana izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod”, a Mesić je poznati političar i javna osoba, što znači da mora biti u stanju malo otrpjeti.

Stjepan Mesić reagirao je baš onako mesićevski i poručio da će sada on, na ponovljenom procesu, poručiti Hitrecu da je idiot pa će biti kvit. Da živimo u Americi, spomenuti slučaj završio bi u pravnim analima kao presedan pod nazivom “Idiot vs. Idiot”. Ali u Hrvatskoj spomenuta ustavnosudska odluka otvara zanimljive dileme.

Pritom valja pohvaliti ovaj saziv Suda jer je u nekoliko navrata branio slobode govora i, objektivno, stao na stranu medija, za razliku od nižih sudova, koji često donose sramotne presude iz kojih je vidljivo da ne shvaćaju što znači sloboda govora ili koja je razlika između kritike i klevete. Čitav je niz slučajeva u kojima su novinari osuđeni na plaćanje odšteta zbog kritiziranja moćnih i ukazivanja na korupciju.

Međutim, u četiri prošlogodišnje odluke Ustavni sud je postavio kriterije kojih se trebaju držati sudovi u predmetima u povodu tužbi protiv novinara i nakladnika. Ustavni suci su stali uz novinare pa upozorili da pravo na slobodu izražavanja ne znači samo plasiranje informacija ili ideja koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvredljivima ili ne izazivaju nikakvu reakciju, “nego i na one koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiruju”.

Iskreno govoreći, teško je zahtijevati više od toga. Pritom je odgovornost i na medijima, koji slobodu ne bi smjeli koristiti za plasiranje neistina ili poluinformacija, a kamoli širenje netrpeljivosti, rasne, nacionalne, spolne, vjerske ili zbog nečijeg izgleda, svejedno je.

Odluka Ustavnog suda da političare smijemo nazivati idiotima na prvu je zabavna, ali i važna jer bi mogla imati dalekosežne učinke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:24