OŠTRI REZOVI

ZAŠTO MODELI NIKADA NE ZABORAVE ODJENUTI MAJICU? Hvar je donio odluku o kaznama za golotinju usred grada. Pretjerano? Opasno po turizam?

Hvar, 190718. Hvar ove godine slavi 150 godina turizma na otoku.
Na fotografiji: turisti.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / HANZA MEDIA

Ilustracija

Arhitektica s prvog kata tog se jutra probudila uz nepoznatog muškarca. Bilo je ljeto, on je smrdio na alkohol i sretno spavao u svojoj majici na bretelice i prljavim bermudama. Bio je stranac. I nije riječ o ludoj ljetnoj avanturi, nego je očajni Čeh bio toliko pijan da nije mogao otići do kuće u kojoj se nalazio njegov apartman, sa ženom koju je dovezao iz Češke i njihovo dvoje djece. Izbacili smo ga s našeg kata i nadali se da je shvatio da mu nije mjesto u našoj zgradi, ali on nije bio u stanju otići na ulicu i tražiti svoj apartman. On je htio samo krevet, a Alina je tako duboko zaspala da nije niti shvatila da joj se netko uvlači u slobodni dio kreveta. Dok pred jutro nije probudila cijelu zgradu vrištanjem, a Čeh nastavio put prema svom krevetu.

Nemamo pojma gdje je završio, je li spavao na nekoj klupici, pao u more i utopio se ili odšetao u japankama na Biokovo da ga traži HGSS. Nije nas bilo briga čak ni koliko je potrošio da bi se tako uneredio da ne zna ni za sebe, ni za ljude koje sreće u noćnom lutanju. Alina se dvaput prekrižila, svi smo se nasmijali ludom Čehu, dobacili lošu šalu na račun činjenice da je u Alinin krevet uletio nepoznati muškarac i vratili se na spavanje. Slutimo da je Čeh nakon toga za svoju ljetnu destinaciju izabrao Hvar. Tamo su se pojavile obavijesti o kaznama za turiste koji ljetuju na opisani način, napiju se do besvijesti i onda spavaju po klupicama ili na podu, piju na ulicama i hrane se po parkovima. Realno, niti jedna opisana scena nije zabavna i zato je Hvar uveo kazne za takvo ponašanje i objavio ih na pločama po gradu. Čak je i duhovito. “Od naših gostiju očekujemo da su pristojno odjeveni. Centar grada je kulturno mjesto, ne plaža”, napisano je na ploči uz oznaku da kazna za šetnju u kupaćem kostimu iznosi 500 eura. “Spavanje na javnoj površini će vas koštati više nego ste platili svoj smještaj”, kaže obavijest koja najavljuje da takav umor Hvaru vrijedi 400 eura. “Alkohol? Ne na javnim površinama”, piše na sljedećoj koja najavljuje kaznu od 700 eura. Puno? Primjereno? Nedovoljno? Nepotrebno i loše za hrvatski turizam?

Split je objavio mali, duhoviti vodič o gradu, ljudima koji u njemu žive, njihovim običajima i željama. I Hajduku, on je u rubrici svetinje jer je Hajduk svetinja, a onda su na redu sve druge, kulturne.

“Kod nas se na plaži nose kupaći kostimi, a svugdje uokolo uobičajena odjeća za ovo doba godine. Nismo prečedni, ali za hodanje gradom bez odjeće ili dijela odjeće ili samo u kupaćem kostimu platit ćete kaznu od 500 kuna odmah ili tisuću nakon provedenog prekršajnog postupka. Zašto biste se odrekli desetak pizza ili 20 piva kad imate tridesetak kilometara plaža u Splitu na kojima možete pokazati svoju figuru?” piše na pločama koje dočekuju turiste.

Mora da ekipa s Ultre po kazni određuje jednoga koji će ostati. Ima to smisla na estetskoj razini jer, prokleto, nikada modeli ne zaborave majice. Neki sam dan vidio ženu koja je odjenula badić kupljen prije petnaest godina. U međuvremenu se promijenila. Svi na plaži smo se bojali, osim nekog tipa kojem je bila napeta i upucavao joj se gladeći se po trbuhu. Čuli smo jer je ona stajala, a on ležao na stijeni pa su glasno razgovarali. Onda su izmijenili brojeve mobitela. Nadam se da su usred romanse, divno si pristaju. Štos s kaznama nije nešto što će otjerati turiste. Ako i otjera nekoga tko namjerava pijan tumarati ulicama bilo kojega grada, za takvim stvarno ne treba žaliti. Namjernike će otjerati to što ih ne tretiramo kao turiste, nego kao osvajače protiv kojih ratujemo cijenama. To nismo radili ni za okupacija.

Izdvajamo