NEVINA U LUDNICI

Želite kolegici dati kompliment, pokazati joj da je cijenite? Povećajte joj plaću

 Foto: Marko Todorov / CROPIX

Lako je tebi kad imaš mlade i lipe suradnike, dobacio je Kujundžić Andreju Plenkoviću u Banskim dvorima. Premijer i ekipa ostali su zaprepašteni. Jel’ nas ovaj to zajebava? Jel’ misli da smo pederi? Ma dajte, dečki..., pa nije valjda da je Kujundžić peder?!

Koliko god se pravio neuk, ministru zdravstva Milanu Kujundžiću na pamet neće pasti da naglas primijeti kako su mladi i zgodni suradnici premijera Andreja Plenkovića baš to, mladi i zgodni. Jasno mu je da se to ne radi, da je neukusno, da bi ih uvrijedio i sam ispao neukusan. E, sa ženama je već druga stvar. “Lako je tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru!” ispalio je Kujundžić neki dan, obraćajući se pred TV kamerama ravnatelju KB-a Dubrava. Mislio je da je duhovit. Kasnije je poslao ispriku koja nije isprika, nego i dalje tvrdi da je u pravu, iako je mogao guglati ili nekoga pitati pa zašto me, pobogu, prozivaju za seksizam? Seksizam, što je to uopće?

Iskreno mi je žao ako se netko osjetio povrijeđen, poručio je u toj “isprici” Kujundžić. Isto me tako kulturološki i sociološki brine, ističe ministar i doktor znanosti, ako netko interpretira kao “seksistički ispad” kolegijalni i prijateljski pozdrav te u šali izrečen kompliment glavnoj sestri da je “mlada i lipa” i nakon što 37 godina časno i požrtvovno radi kao medicinska sestra. Kolegijalno i prijateljski, ministre, zar zbilja, jesi li rekao ravnatelju da se okružio zgodnim specijalizantima? Da ovaj novi doktor na ortopediji ima baš dobru guzu?

Ha, to bi baš bilo dobro! Kolutam očima, takvo si što ne mogu niti zamisliti.

I to je definicija seksizma. Kad ženu drugačije tretiraš nego muškarca samo zato što je žena. Vrlo jednostavna stvar. Kad god nisi siguran je li to OK prema tvojoj kolegici ili susjedi, samo zamisli da je na mjestu Mare ili Ane Pero ili Božo. Bi li to isto i njemu rekao, a? Uz malo vježbe, ide to.

Sasvim mi je jasno da ministru Kujundžiću ništa nije jasno. Pa, tako se ponaša čitav život, zašto sad to odjednom nekome smeta? Zato što si sad ministar. Zato što su kamere bile uključene. Nisi više u bolnici, gdje je normalno da podcjenjujete medicinske sestre i procjenjujete ih po obliku dupeta, strovaljujete im sve više i više posla dok si međusobno vi dečki, vi predstojnici odjela i šefovi klinika, isplaćujete razne dodatke. Govori se da Hrvatskoj nedostaje 12 tisuća sestara, sve do 17 tisuća. Mislite da onda doktori rade njihov posao?

Sasvim mi je jasno da Kujundžiću nije jasno, pa onog je ortopeda normalno trpio godinama iako je znao što sve govori pacijenticama, i naravno da se sada ne osjeća odgovornim. Zašto bi to bilo za ostavku, jel’ da ministre, pa to je u Hrvatskoj normalno?

Kako bi mu onda smetalo za glavnu sestru reći da je mlada i lipa! Pa to je kompliment kad svi znaju da je stara - evo, i on je onda podsjetio da sestra ima 37 godina staža.

Jasno je da ministru nije jasno, živimo u duboko nepravednom društvu gdje je normalno da će se ženu i nakon 10 ili 30 godina staža procjenjivati po izgledu. Ne po radu, nego po izgledu. Gdje nije dovoljno da si vrijedna i školovana, nego se još moraš boriti da bi i izgledala onako kako se od tebe očekuje. Ono, da izgledaš dobro, sređeno, a opet ne predobro jer ni to ne valja. Svaka pametna žena to zna, na kraju će te procjenjivati baš poput Kujundžića, on je gori od drugih samo po tome što mu je to izletjelo pred kamerama.

Dragi ministre Kujundžiću, evo sad imate priliku pokazati koliko cijenite medicinske sestre. Prošli su tjedan počeli pregovori o sklapanju kolektivnog ugovora u zdravstvu. Slobodno svoje “komplimente” zadržite za sebe, a sestre platite za njihov rad, onoliko koliko vrijede, u kunama. Koliko društvo cijeni medicinske sestre, vidi se na njihovim plaćama. Odnos plaća u hrvatskom zdravstvu pokazuje prezir i nipodaštavanje medicinskih sestara i njihova rada. Doktore Kujundžiću, imate priliku ispraviti nepravdu i pokazati koliko doista cijenite sestre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:06