PIŠE SNJEŽANA PAVIĆ

Znaju se kvalifikacijske skupine za Euro u nogometu 2020. Razumijete li zašto je ta rečenica puna mržnje prema ženama ili bar da je jako uvredljiva?

 REUTERS

Evo, objavljene su kvalifikacijske skupine za Europsko prvenstvo u nogometu 2020. Razumijete li da je ta rečenica puna mržnje prema ženama, ili barem da je baš jako uvredljiva? Naravno da ne. Toliko ste se navikli da vam je to sasvim normalno, to što se natjecanje u muškom nogometu naziva prvenstvom u nogometu. Kad kažemo čovjek, ljudski rod, mislimo na muškarce. Žene su ono nešto drugo, svakako manje bitno. Toliko nam je u krvi da ih omalovažavamo da to uopće ne primjećujemo. U sportu je to vidljivije nego drugdje. One ne igraju nogomet, njima je zabranjeno sudjelovati na Europskom i Svjetskom prvenstvu u nogometu: one igraju ženski nogomet. Dečki igraju tenis, one igraju ženski tenis, žensku odbojku, ženski rukomet.

Ali stvari se ipak mijenjaju. Ove je godine prvi put ugledna nagrada za najboljeg nogometaša godine, Zlatna lopta ili Ballon d’Or, dodijeljena i najboljoj nogometašici. Primila ju je Norvežanka Ada Hegerberg koja igra za francuski Olympique iz Lyona, najbolji ženski nogometni klub na svijetu. Uvođenje ženske Zlatne lopte veliki je korak naprijed, izjavila je jučer 23-godišnja Ada Hegerberg. Velika je vijest i to da je muški dobitnik Luka Modrić, čime je prekinuta desetljetna dominacija Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Prava šampionka je 23-godišnja Norvežanka: ona je osvojila četiri uzastopna državna prvenstva i tri uzastopne Lige prvaka, čime se Modrić ni Mbappé ne mogu pohvaliti. Prošle sezone je dala 42 gola u 33 utakmice, a to je bolji rezultat od Messija, Cristiana Ronalda te Mohameda Salaha.

Za nju je to trebao biti najsretniji dan u životu, možda vrhunac karijere. I onda ju je jedan od voditelja, francuski DJ Martin Solveig pitao zna li twerkati. Na snimci se vidi da je uspješnoj sportašici mrak pao na oči, rekla je odlučno “Ne!” i okrenula se da ode. Dobra je stvar što se Solveig ubrzo zatim ispričao i Adi Hegerberg i svima koji su se mogli osjetiti povrijeđenim. Twerkanje je naziv za jako seksualizirani ples. “Koja je pitanja postavio Mbappéu ili Modriću?” zapitao se tenisač Andy Murray. “U sportu sam čitav život, razina seksizma je nerealna”, napisao je Murray. Ne primjećujete to jer vam je normalna, svakodnevna.

Ada Hegerberg rekla je “ne” i okrenula se. Nije potencirala uvredu, kaže da to nije doživjela kao seksualno napastovanje... i pokušava pažnju svijeta vratiti natrag, na sport i na svoj rezultat. Njezina glavna poruka sa svečanosti u Grand Palaisu namijenjena je, kako je rekla, mladim djevojkama diljem svijeta: vjerujte u sebe, pozvala ih je. Da bi je potom francuski DJ pozvao da malo zatrese guzom. Vjerujte u sebe, poučava nas slučaj Hegerberg, trenirajte, studirajte, marljivo radite, ali vodite računa da živite u svijetu u kojem će vas na kraju vrednovati po tome kako vrckate dupetom. Koliko god ti bila uspješna i sjajna, ma i da si faca kao Ada Hegerberg, uvijek će se naći oni koji smatraju da te imaju pravo svesti na sise i dupe. I tako će biti dokle god takvi budu vodili igru i pisali pravila, u nogometu kao i u životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:59