Mračni triler o novinarstvu Umberta Eca

NULTI BROJ

Novinarska redakcija kao jazbina iz koje se lansiraju spinovi. Novine pokrenute ne radi informiranja nego radi manipuliranja i diskreditiranja i, najvažnije, zato da bi vlasnik imao idealno oružje za ucjenjivanje moćnijih od sebe i ulaznicu za povlašteni krug gdje se izvrsno zarađuje. Novinar koji hoda zakutcima Milana rekonstruira okolnosti Mussolinijeve smrti i paranoično ih povezuje s najmračnijim urotama i pokoljima koji su obilježili talijanske „olovne godine“ terorizma. Ljubavna priča dvoje gubitnika – prezrela i nerealizirana pisca i novinarke koja mora konfabulirati o „nježnim prijateljstvima“ slavnih, a plače na Beethovenovu Sedmu.

U godini u kojoj obilježavamo 35. obljetnicu izlaska bestselera Ime ružeobjavljujemo Nulti broj, novi roman Umberta Eca, pisca čija se djela kontinuirano prevode na više od četrdeset jezika. Roman je to koji je odmah nakon svog izlaska zaposjeo vrhove top-liste najprodavanijih knjiga u Italiji, triler o novinarstvu i svijetu u kojem živimo, realističan i kad se doima satiričnim, kroničarski zastrašujući.

Majstor tekstualne kuhinje baveći se nekim od svojih omiljenih tema – teorijama zavjere, manipuliranjem i mračnom stranom medija – ovim je romanom napisao sjajnu analizu našeg doba.

Nulti broj s talijanskoga je preveo Inoslav Bešker.

Zavirite u poglavlje:

http://profilknjigaizdanja.blogspot.hr/2015/11/umberto-eco-nulti-broj.html

Kritika o Nultom broju:

Nulti broj pametna je zagonetka i pravi užitak.

Kirkus Reviews

U Nultom broju Eco demonstrira koliko je toga u našem životu, ili našoj povijesti, određeno pričama, bez obzira na to bile one izmišljene ili ne. Na kraju, a da toga nismo ni svjesni, daruje nam alate da se obranimo od podvala, lažnih informacija i teorije zavjere. Pisac kojemu trebamo biti duboko zahvalni.

Il Sole 24 Ore

Profesor Eco ponovo je uspio maskirajući šalu u roman te posluživši se devedesetima kao savršenom metaforom doba u kojem živimo.

La Repubblica

Pročitajte intervju o Nultom broju:

http://lupiga.com/intervjui/intervju-umberto-eco-velike-lazi-stvaraju-povijest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:54