NOBEL ZA ARHITEKTURU

BALKRISHNA DOSHI OSVOJIO NAGRADU PRITZKER Indijski arhitekt: 'Ovu nagradu dugujem svome guruu, Le Corbusieru'

 
Balkrishna Doshi (lijevo)
 Wikipedia

NEW YORK - Indijac Balkrishna Doshi izabran je u srijedu za ovogodišnjeg dobitnika nagrade Pritzker, čime je u dobi od 90 godina postao najstariji laureat te prvi Indijac kojemu je pripalo to najuglednije priznanje, koje nazivaju Nobelom za arhitekturu.

Učenik francuskog arhitekta le Corbusiera, Balkrishna Doshi proslavio se arhitekturom moderne raskinuvši s vrlo tradicionalističkim stilom kakav se njegovao u Indiji, no uspio je u svoje projekte ugraditi neke aspekte indijske kulture i tradicije.

Poznat je i po tome što se zauzimao za održivu arhitekturu te po koncepciji izgradnje stanova koji nisu skupi.

Među njegovima ostvarenjima ističe se stambeni kompleks Aranya u Indoreu u indijskoj državi Madhya Pradesh. To je divovski projekt, skup zgrada jednokatnica sagrađen 80-ih godina što je bio Doshijev odgovor na krizu stanovanja u regiji. U njemu živi danas 80.000 ljudi.

Njegove izvedbe "poštuju istočnu kulturu i pritom poboljšavaju kvalitetu življenja u Indiji", objavio je u srijedu žiri u obrazloženju nagrade Pritzker.

Wikipedia
Zgrada Indijskog Instituta za Management u Bangaloreu

Doshi smatra arhitekturu produljenjem ljudskog tijela, u skladu s okolišom bilo da je riječ o klimi, o krajobrazu ili humanizmu, navodi se.

"Ovu nagradu dugujem svome guruu, Le Corbusieru", komentirao je Doshi kada je doznao da je dobitnik nagrade koju nazivaju i Nobelom za arhitekturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:36