PUTOVANJE KROZ POVIJEST

FOTO: OTVOREN POSJETITELJSKI CENTAR 'PUTOVIMA FRANKOPANA' Dvorac Nova Kraljevica prva je postaja istraživanja bogate baštine Frankopana i Zrinskih

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.11.2016. u 15:56

Domagoj Blažević

Ruta Frankopana vodi kroz 17 kaštela i 3 sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskoga kotara

Koncem prošlog tjedna svoja je vrata otvorio posjetiteljski centar kulturne rute 'Putovima Frankopana', inspirirane ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan. Smješten u jednoj od izvorno sačuvanih prostorija dvorca Nova Kraljevica, ovaj posjetiteljski centar predstavlja prvu postaju povijesnog i kulturološkog putovanja koje poziva na istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Frankopana i Zrinskih.

Projekt "Putovima Frankopana" pokrenula je Primorsko-goranska županija s ciljem obnove i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a želja je stvoriti mrežu inovativnih i visokodoživljajnih kulturnih i turističkih sadržaja utemeljenih na baštini Frankopana.

Domagoj Blažević
 

Ruta Frankopana vodi kroz 17 kaštela i 3 sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskoga kotara. Počevši od Krka to su Kaštel Gradec, Kaštel u Krku i Franjevački samostan na Košljunu.

Na području Vinodolske općine ruta nastavlja u Kaštelu Grobnik, Kaštelu Trsat, Kaštelu u Bakru, Starom gradu Hreljinu, Starom gradu Zrinskih u Kraljevici, Dvorcu Nova Kraljevica, Kaštelu Drivenik, Kaštelu Grižane, Pavlinskom samostanu u Crikvenici, Kuli u Bribiru, Kaštelu s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom i Starom gradu Ledenice. A na području Gorskoga kotara nižu se Dvorac Zrinskih u Čabru, Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Dvorac Severin, Dvorac Stara Sušica i Manastir Gomirje.

Domagoj Blažević
 

U posjetiteljskom centru Kraljevica navedeni kulturni spomenici zajedno s destinacijama u kojima se nalaze, povezani u suvremeni zemljovid bogate turističke mreže ispletene na ostavštini velikaške obitelji Frankopan. Središnji izložak posjetiteljskoga centra je meandrirajući stol, instalacija koja posjetitelju omogućava uvid u glavne baštinske punktove rute. Služeći se multimedijalnim jezikom, interpretacija se ovdje susreće s originalnim i začudnim umjetničkim animacijama i filmovima.

Domagoj Blažević
 

Ovaj centar rezultat je rada autorskoga tima (arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine; autorica koncepta stalne izložbe, razvoja sadržaja i interpretacijskih tekstova Dragane Lucije Ratković Aydemir i Ive Klarić iz tvrtke Muze d.o.o.; autora koncepta umjetničkih animacija Ane Hušman i Ivana Marušića Klifa; autora vizualnog identiteta i likovnog postava Mile Marine Burger i Andreja Filetina iz studija Filburg; autora fotografija Domagoja Blaževića; autora glazbene instalacije Ivana Marušića Klifa), uz suradnju s mnogobrojnim stručnjacima iz područja konzervatorstva, restauratorstva, graditeljstva, kulture, povijesti, turizma...

 

Posjetiteljski centar Kraljevica će u zimskom radnom vremenu biti otvoren od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati, dok će subotom i nedjeljom raditi od 10 do 18 sati. Osim u samome centru, o svim sadržajima kulturne rute "Putovima Frankopana" te o životu te velikaške obitelji posjetitelji se mogu informirati i na internetskoj stranici rute (www.frankopani.eu), na društvenim mrežama (Facebook i Instagram), a izrađena je i posebna mobilna aplikacija koja korisnike upućuje na sve točke rute te daje potrebne informacije o sadržaju rute.

ELIPSO

Izdvajamo