DOBITNIK NAZOROVE NAGRADE

Goran Rako o Muzeju vučedolske kulture: Nismo radili kuću za nagrade, nego za posjetitelje

 Boris Kovačev / CROPIX

Radionica arhitekture Gorana Rake plus Vanja Ilić požnjeli su sve domaće nagrade arhitekture za svoj Muzej vučedolske kulture, od Zagrebačkog salona, glavne nagrade UHA-e, a ovih dana i godišnju državnu nagradu Vladimir Nazor.

U čemu je tajna tog projekta?

- Tajni obično nikad nema, nego iza svega redovito stoji veliki rad i posvećenost poslu. Mi imamo sreću da je naš posao lako voljeti. Ako ipak ima "tajna", onda je ona bila pažljivo slušanje "pitanja" koje su postavljali vučedolski eksponati i krajolik u koji smo morali "uvaliti" zgradu muzeja. Budući smo dobro slušali pitanja, ni odgovori nisu ispali loši.

Da li se Muzej naveliko obilazi?

- Da, i to nas raduje više od svega. Nismo radili kuću za časopise i arhitektonske nagrade, nego za posjetitelje. Ali naravno, drag nam je ovaj pozitivan odjek, drago nam je da je naš trud primijećen. Istekla je prva godina od otvorenja i muzej je posjetilo pedesetak tisuća posjetitelja.

Majstor ste za muzeje, autor njih nekoliko, što je ključno da muzej bude zanimljiv a ne dosadan?

- Ha, ha, ili smo majstori ili nismo! A muzeji su se dogodili slučajno, mogle su to biti i škole ili vrtići ili bilo što drugo. Za naše muzeje je ključno da nisu važniji od onog što se nalazi u njima, a slažem se da trebaju biti zanimljivi, ali ne i prezanimljivi. Mislimo da prebacivanje pažnje s eksponata na zgradu šteti i jednom i drugom. U svakom projektu postoji dovoljno elemenata koje možemo iskoristiti na dobar ili loš način. Usporedio bih to s kuhanjem. Gotovo svako jelo, bio to šampjero ili grah s kobasicom, možemo pripremiti da se u njemu uživa ili da ga se jede preko volje. Eto tajne, treba nam prije svega biti stalo da jelo bude ukusno, pa će možda i biti!

Je li Muzej prepoznat i izvan granica Hrvatske?

- Mogu reći da jest. Osim ovih nagrada "kod kuće", dobili smo još nagrade na izložbama u Sloveniji i Azerbajdžanu, a upravo je i nominiran među finalnih pet zgrada na Trijenalu arhitekture u Bukureštu. Dakle, jest!

Zašto su muzeji postali tako cool mjesta, sve su neobičniji, interaktivni su i sceničnii?

- Nadam se da je to posljedica današnjeg olakog i površnog konzumiranja takozvane kulture koja se prebrzo zaboravi, pa ljudi imaju potrebu doživjeti nešto ozbiljno i istinski vrijedno. Bar želim da je to tako...

Koji muzej Hrvatskoj još nedostaje?

- Uh, ne znam. Nedostaje joj puno onih po manjim mjestima.

Što radite ovih dana?

- Radimo na nekoliko projekata, ali najviše uzbuđenja u našoj Radionici arhitekture izaziva rad na dovršenju projekta za vodotoranj u Vukovaru.

Koju knjigu nosite sa sobom na odmor?

- Knjiga koju upravo čitam je "Putovanje bez Johna", putopis koji je napisao nizozemski "mudrac" Geert Mak. I inače radije čitam takve knjige, tematske ili memoarske.

Idealan odmor?

- Bonaca. Maksimalno odsustvo bilo kakvih aktivnosti, naravno, osim gradelanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:04