ARHITEKTURA

Nagradu za životno djelo dobit će Dinko Kovačić, a onu koja nosi ime Nevena Šegvića bit će dodijeljena posthumno Tomislavu Premerlu

 
Gore lijevo: Vinarija u Kutjevu (Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić). gore desno: Osnovna škola Zorke Sever u Popovači (Mia Roth i Tonči Čerina) Dolje lijevo: lifestyle hotel Vitar na Bolu (Lea Pelivan i Toma Pleić), dolje desno: upravna zgrada Valamar Riviera u Poreču (Branimir Medić i Pero Puljiz)
 Marko Mihaljević, Damir Fabijanić, Robert Leš

Ušli smo u ožujak, mjesec kada arhitekti već tradicionalno proglašavaju nominacije za najbolju arhitekturu ostvarenu u prošloj godini, uvijek im treba nešto vremena da dobro promisle.

Žiri je ove godine međunarodan, jedan od članova je Pippo Ciorra, viši kustos za arhitekturu u rimskom muzeju za 21. stoljeće MAXXI, članovi su i arhitektica iz Slovenije Maruša Zorec, Vedran Mimica koji trenutačno djeluje u Americi, te Ana Šverko i Maroje Mrduljaš, koordinatorica je Ana Mrđa. Tko će konkurirati djelomice se dalo naslutiti iz ranijih nominacija, za nagradu Piranese te Mies van der Rohe, neki su od ovih projekata bili uvršteni i tamo.

Već se znaju dvije nagrade koje će biti dodijeljene. Nagradu za životno djelo dobit će splitski arhitekt Dinko Kovačić, jedan od autora znamenitog urbanističkog projekta iz razdoblja socijalizma Split 3 gdje je projektirao dvije stambene ulice: Ulicu braće Borozan, što je današnja Ulica Šime Ljubića, i Ulicu Dinka Šimunovića, kao i opskrbni centar Dalma u Ulici Dinka Šimunovića. Vrijednost je ovog projekta, treba reći, odmah prepoznata, te je Ulica braće Borozan, koju je projektirao s Mihajlom Zorićem, odmah sedamdesetih nagrađena trima nagradama: Zagrebačkog salona, Republičkom nagradom Borbe i Godišnjom nagradom Vladimir Nazor.

Kako navode iz obrazloženja ove nagrade, “iz perspektive građana i šire javnosti upravo je vizura te ulice jedna od onih koja je najsnažnije obilježila projekt Splita 3 kao tadašnju suvremenu reinterpretaciju stanovanja na Mediteranu” te nastavljaju kako posebno vrijedi obratiti pažnju na Kovačićeve interpretacije mediteranskog načina života, kojima je “zadužio neizmjerno struku i posebno prostor Dalmacije gdje je realizirana glavnina njegova opusa”.

Prošle se godine, inače, navršilo pedeset godina od ovog amblemskog projekta te je uvršten na izložbu “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980” u MoMA-i u New Yorku. Dinko Kovačić, rođen u Splitu 1938. godine, realizirao je do sada u svojem poprilično velikom opusu čak šezdeset i šest građevina.

Među ostalima autor je hotela Bretanide u Bolu, pristanišne zgrade Zračne luke Brač, groblja Drenova u Rijeci, te mnogih građevina u Splitu, među kojima su neboderi na Gripama, Ekonomski fakultet, Dvornikovi dvori, osnovna škola Žrnovnica i sl. Kada smo razgovarali prije par godina, ovaj mi je arhitekt rekao: “Pravi sam Splićanin, rijetko idem izvan grada. Gotovo da su sve moje kuće Splićanke... većina se mojih projekata vrti oko ovog grada.”

Druga će nagrada, ona koja nosi ime Nevena Šegvića, biti dodijeljena posthumno, teoretičaru i arhitektu Tomislavu Premerlu koji je, nažalost, preminuo prošle godine, a njegovo je najpoznatije, kapitalno djelo, “Hrvatska moderna arhitektura između dva rata - nova tradicija”, tiskano u tri navrata, posljednji put 2015. Važan je i njegov doprinos kao urednika časopisa Arhitektura i Čovjek i prostor, dok je između 1980. i 2004. bio leksikograf i urednik za arhitekturu i likovnu struku u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže. Kako navode u obrazloženju nagrade: “Njegov teorijski i znanstveni rad je s vremenom postao jedan od intelektualnih repera prema kojem se svaka nadolazeća generacija arhitekata, teoretičara i povjesničara arhitekture modernizma u 20. stoljeću nužno mora vrijednosno odrediti.”

U nominaciji za najbolje arhitektonsko ostvarenje, koje nosi ime Viktora Kovačića, pet je projekata. Vinarija u Kutjevu čiji su autori Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić nastavak je na vrlo jaku tradiciju izgradnje vinarija; vinarija koju potpisuju Dva arhitekta inspirirana je među ostalim i okolinom u koju je smještena. U konkurenciji je i Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji, autori su Gorana Giljanović i Eugen Popović; projekt je nastao prije četiri godine kada je HNS odlučio obnoviti nogometnu infrastrukturu uništenu poplavama u istočnoj Slavoniji.

Kroz suradnju s FIFA-om i UEFA-om prikupljena su sredstva za obnovu pet nogometnih igrališta, među kojima je i ovo u konkurenciji. Osnovna škola Zorke Sever u Popovači, čiji su autori Mia Roth i Tonči Čerina, sagrađena je u Popovači na praznom polju, na ravnici između potoka i ceste. Popovača je jedan od gradova koji su, kada je organiziran natječaj za školu, bila među vodećima gradovima u Hrvatskoj po pitanju porasta nataliteta, no djecu se razvozilo u okolna mjesta i škola je bila nužna. Sada je i mjesto okupljanja zajednice.

Konkurira i upravna zgrada Valamar Riviera u Poreču, čiji su autori Branimir Medić i Pero Puljiz, autori s međunarodnim referencama. U konkurenciji je i hvaljeni Lifestyle hotel Vitar na Bolu čiji su autori Lea Pelivan i Toma Pleić. Autori Studija UP iza sebe imaju nekoliko vrlo značajnih referenci na području turizma.

Dakle, vrlo je raznolik i šarolik odabir ove godine, i stilski i namjenski, od lifestyle hotela do škole. Zanimljivo je da su svi projekti u konkurenciji za najbolje građevine nastali izvan većih gradova Zagreba, Rijeke, Splita, ne sjećam se da je tako do sada bilo. Na području nagrade Drago Galić za najbolje oblikovanje stambene arhitekture, pak, dva su projekta iz Zagreba, jedan je na Jabukovcu, kuća Staka čiji su autori Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi, drugi je dogradnja obiteljske kuće na Trešnjevci koju potpisuje Tomislav Pavelić. Konkuriraju i Vikend kuća na Jadriji Tomislava Krajine te Bedrock House na Krku, Arhitektonski biro Turato. Ove godine nema niti jednog većeg stambenog objekta u konkurenciji za nagradu Galić, isključivo su obiteljske kuće.

Nominacije po kategorijama

ZA NAGRADU ‘VIKTOR KOVAČIĆ’ ZA NAJUSPJEŠNIJE OSTVARENJE U SVIM PODRUČJIMA ARHITEKTONSKOG STVARALAŠTVA ZA 2018. GODINU NOMINIRANI SU:

1. VINARIJA U KUTJEVU

autori: Tomislav Čurković,

Zoran Zidarić

lokacija: Kutjevo

2. STADION LUKE ŠOKČEVIĆA ŠALJAPINA

autori: Gorana Giljanović,

Eugan Popović

lokacija: Gunja

3. UPRAVNA ZGRADA VALAMAR RIVIERA

autori: Branimir Medić,

Pero Puljiz

lokacija:Poreč

4. LIFESTYLE HOTEL VITAR

autori: Lea Pelivan, Toma Pleić

lokacija: Bol

5. OSNOVNA ŠKOLA ZORKE SEVER

autori: Mia Roth, Tonči Čerina

lokacija: Popovača

ZA NAGRADU ‘DRAGO GALIĆ’ ZA NAJUSPJEŠNIJE OSTVARENJE NA PODRUČJU STAMBENE ARHITEKTURE ZA 2018. GODINU NOMINIRANI SU:

1. KUĆA STAKA

autori: Krunoslav Ivanišin,

Lulzim Kabashi

lokacija: Zagreb

2. VIKEND KUĆA NA JADRIJI

autor: Tomislav Krajina

lokacija: Šibenik

3. DOGRADNJA OBITELJSKE KUĆE NA TREŠNJEVCI

autor: Tomislav Pavelić

lokacija: Zagreb

4. BEDROCK HOUSE

autor: Arhitektonski biro Turato (koautori: Idis Turato i

Marko Liović)

lokacija: Brzac, Krk

ZA NAGRADU ‘BERNARDO BERNARDI’ ZA NAJUSPJEŠNIJE OSTVARENJE NA PODRUČJU OBLIKOVANJA I UNUTRAŠNJEG UREĐENJA ZA 2018. GODINU NOMINIRANI SU:

1: UNUTARNJE UREĐENJE PROSTORA RIHUB

autori:Ana Boljar, Ida Križaj Leko

lokacija: Rijeka

2: 1918. – PRIJELOMNA GODINA U HRVATSKOJ, izložbeni postav Hrvatski povijesni muzej

autori: Damir Gamulin,

Antun Sevšek

lokacija: Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

3: ATELIER D/02

autor: Vanja Ilić

lokacija: Zagreb

ZA NAGRADU ‘NEVEN ŠEGVIĆ’ ZA PUBLICISTIČKI, KRITIČKI, ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKI I TEORIJSKI RAD NA PODRUČJU ARHITEKTURE ZA 2018. GODINU NOMINIRANI SU:

1: SLIKE PO IVANU (ĐOVANIJU)

autor: Nenad Fabijanić

2. MOISEJ GINZBURG: RITAM U ARHITEKTURI

autori: Luka Skansi (urednik),

Ivo Alebić, Nives Franić,

Primož Fijavž, Studiobotas

3. LEKSIKON SPLITSKE MODERNE ARHITEKTURE

autor: Darovan Tušek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:44