DREVNA BAŠTINA

NOVI ŽIVOT ŠIBENSKIH UTVRDA Nakon Sv. Mihovila obnovit će se Sv. Ivan s famoznim 'kliještima'

Tvrđava Sv. Ivana smještena je na vrhu brda, sjeverno od šibenske stare gradske jezgre
 Wikipedia

Nakon Sv. Mihovila i Šubićevca, poznatog kao tvrđava Barone, Grad Šibenik novcem iz EU fondova revitalizirat će i svoju treću utvrdu - Sv. Ivana, zvanu Tanaja (kliješta).

Tvrđava Sv. Ivana smještena je na vrhu brda, na 115 metara visine, sjeverno od šibenske stare gradske jezgre. Nazvana je Sv. Ivan po kapelici koja se tu nalazila do 1638. godine, kada je srušena zbog gradnje tvrđave. Tvrđava je podignuta na početku Kandijskog rata, u samo dva mjeseca, kroz kolovoz i rujan 1646. godine, a istovremeno s njom gradila se i tvrđava Šubićevac. Sve u strahu od nasrtaja Turaka.

Nacrt Sv. Ivana izradio je poznati franjevački inženjer Antonio Leni iz Genove. Sv. Ivan ima tlocrt zvjezdastog oblika, a na sjevernoj strani pojačana je visokim zidanim nasipom u obliku kliješta - tal. tanaglia, po kojem se tvrđavu danas zove i Tanaja. Oko Sv. Ivana odvijale su se žestoke borbe 1647. kada su Turci pod vodstvom Tekeli-paše pokušali osvojiti Šibenik.

Wikipedia
Tlocrt tvrđave sv. Ivana

Revitalizacijom tvrđave Sv. Ivana, koja se prostire na više od 13 tisuća četvornih metara, predviđena je obnova bedema.

Projekt obnove predviđa da se u podnožju bedema prvo nudi gastro-vizualni koncept. I na ovoj tvrđavi, kao i na susjednoj tvrđavi Barone, bit će postavljena tehnika 3D video mappinga na zidinama.

Na samoj tvrđavi uredit će se povijesni plato i edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima. Obnovu Sv. Ivana fond će sufinancirati sa 41 milijun kuna.

Ostatak novca od 7,6 milijuna kuna osigurat će Grad Šibenik. Novac iz EU fondova dobila je i Šibenska biskupija za projekt uređenja Interpretacijskog centra katedrale Sv. Jakova “Civitas sacra - Sveti grad”.

Sibenik, 231013.
Gradonacelnik Zeljko Buric sa procelnicima obisao je tvrdjave Sv Ivan (Tanaja) i Barone ( Subicevac) 
Na fotografiji: tvrdjava Sv Mihovil
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / HANZA MEDIA
Tvrđava Sv. Mihovil u Šibeniku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:48