VEĆ OSVAJA NAGRADE

OVO JE PRVI HRVATSKI KAMP IZ 21. STOLJEĆA! Kamperima na otoku će na raspolaganju biti 900 kvadrata bazena, wellness, spa i tri restorana...

 
 Studio Skroz

I prije nego što je sagrađen, projekt velikog Kampa Punta Nova već je dobio prestižnu strukovnu nagradu Artur, koja se dodjeljuje za arhitektonske projekte u turizmu i doprinos u održivom razvoju turizma. Budući kamp će imati kategoriju pet zvjezdica i bit će smješten na rtu Rastovac u blizini mjesta Povljana na otoku Pagu. Projekt, čiji su autori studio Skroz, u fazi je ishođenja građevne dozvole, nakon čega je vjerojatan početak realizacije u proljeće iduće godine.

Punta Nova je odgovor studija Skroz na izazov koji se našao pred njima - stvoriti turističku kamping destinaciju s najvišom razinom usluge i uz smanjeni utjecaj na okoliš. Investitor je tvrtka Nova Camping iz Povljana koja planira uložiti 140 milijuna kuna. Uredit će se 500 kamp parcela, 85 kamp mjesta, četiri sanitarna objekta i 250 mobilnih kućica.

Studio Skroz

Kamp će se prostirati na površini od 22 hektara, a s obzirom na to da će se nalaziti na rtu, s tri strane će biti okružen morem. Planirani kapacitet kampa je 2200 osoba u 733 smještajne jedinice. Kamperske parcele bit će odmah u prvom dijelu rta, bliže ulazu, a preostali dijelovi kampa isključivo su pješački i dostupni biciklom.

O Kampu Punta Nova, prvom velikom kampu koji se gradi na novoj lokaciji na obali te nije rekonstrukcija postojećih kapaciteta, razgovarali samo s arhitekticom Danielom Škaricom, koja s arhitektima Marinom Jelčićem, Margitom Grubiša i Ivanom Žalac čini bazu studija Skroz. Taj je studio poznat po projektima muzeja Lipa pamti i Gradske knjižnice Labin.

Studio Skroz

Što manji utjecaj na okoliš

Visoko zelenilo na mjestu kampa poprilično je gusto. Arhitekti su odlučili ući u okoliš ovim projektom tako da što manje utječu na postojeće stanje.

- To znači da smo maksimalno nastojali smještati građevine na ona mjesta gdje vegetacije nema, ako je to organizacijski bilo prihvatljivo, te zadržati visoku vegetaciju oko cijelog kampa, posebno na sjevernoj strani izloženoj Velebitu, kao zaštitu od orkanske bure - kaže Daniela Škarica.

Planiranjem manjeg broja većih parcela tangiranih “otocima” postojećeg visokog zelenila kampistima će se omogućiti doživljaj beskonačnih dvorišta u neposrednoj blizini njihove smještajne jedinice.

- Parcele mobilnih kućica su atipične, ali tako će se posjetiteljima omogućiti vizure prema moru - dodaje Daniela Škarica.

Studio Skroz

Intenzivnija izgradnja u kampu predviđena je na površinama bez zelenila, dok su ostali sadržaji smješteni unutar zelenila.

- Unutar zelenoga obalnog prstena intervencije su namjerno izostavljene - kaže arhitektica Škarica.

Posebnost samog projekta je zanimljiva lokacija na pošumljenom dijelu otoka Paga, karakterističnog po “mjesečevoj površini”. Čvrste građevine unutar centralne zone kampa oblikovane su i izgledat će kao razbacani kameni volumeni/grote karakteristični za Pag. No oblikovanje prostora sanitarnih objekata, koji su općenito važno mjesto kampa, proizlazi iz tradicionalnih dalmatinskih dvorišta.

- Ovo je svojevrsni projekt maloga grada s unaprijed promišljenom organizacijom prostora i pješice dostupnim sadržajima te ograničenjem kretanja vozilima na fosilna goriva, dok se ulaz u kamp pretvara u operativnu infrastrukturalnu zonu - opisuje arhitektica.

Studio Skroz

Kamp će imati sadržaje smještene u 22 građevine. Od građevina je planiran sklop tri sanitarna objekta, zgrada uprave i recepcije, zgrada servisa, zgrade spremišta i infrastrukture, uslužni sadržaji poput supermarketa, tržnice, lokala prodajne namjene, tri tipa restorana, slastičarnice, prostor za odmor i rekreaciju kao što je fitness i wellness, polivalentne dvorane i noćnog bara te otvoreni bazeni od 900 četvornih metara vodene površine s popratnim objektima i terenima za tenis, odbojku i drugo. Smještajni prostori bit će veći i kvalitetniji od zahtjeva kategorizacije, hortikulturno uređeni, s prilagođenom razinom privatnosti pojedinca, čime će usluga nadmašiti osnovnu zamisao kampova kategorije 5 zvjezdica.

- Inicijalna namjera investitora je privući ekološki osviještene turiste kampiste, željne kvalitetnog odmora u prirodi, ali bez previše odricanja u smislu komfora. To su ljudi koji istinski žele osjetiti atmosferu, kulturu i identitet lokalnih mediteranskih prostora, što će im se ovim arhitektonskim projektom omogućiti, i to na jedan nov, drugačiji i suvremeniji način - objašnjava arhitektica. Današnji kampovi više kategorije u potpunosti su digitalno umreženi, a smještajne jedinice su kvalitetnije hortikulturno uređene i infrastrukturno opremljene. Za takvim kamping turizmom velika je potražnja.

Studio Skroz

Želja za odmorom u prirodi

- Današnji korisnici kampova daleko su zahtjevniji nego prije. Želja za odmorom u prirodi sve je naglašenija, kao i potreba za određenom razinom ležernosti i opuštenosti, kao glavnim karakteristikama kampinga. No novim je kampistima nužno osigurati i određenu razinu komfora. U kamping industriji događa se ogroman pomak po pitanju usluge i sadržaja koje suvremeni kampovi nude - govori Daniela Škarica.

Također, unutar novih kampova je dostupan i smještaj u potpuno opremljenim mobilnim kućicama s privatnim terasama - nešto poput apartmana, samo u mini verziji - te se u posljednje vrijeme javlja i tema “elitnog kampiranja” ili “glampinga”, kao primjer luksuznog šatorskog smještaja na otvorenom. Kvalitetnija je i raznolikija usluga u odnosu na nekoć, i to u smislu bolje opremljenih sanitarnih objekata te raznolikih rekreacijskih sadržaja, bazena, trgovačkih, ugostiteljskih i uslužnih sadržaja. Poput wellnessa koji se, dodaje Škarica, sve više uključuje u ponude kampova.

Studio Skroz

Projektom Kamp Punta Nova potiče se i primjena zelenih tehnologija te štednja vode kao jednog od najvećih i najvažnijih prirodnih resursa. Uvodi se sustav pametnog nadzora električne energije, nadzora potrošnje vode unutar obuhvata, sustav za iskorištavanje otpadne topline u pripremi tople vode, sustav pročišćavanja sivih voda koje se koriste kao povratna instalacija za navodnjavanje i ispiranje. S jugozapadne strane se nalazi plaža pitomijeg karaktera, sa sitnim oblucima i dubokim hladom borove šume u neposrednoj blizini. Na sjevernoj i sjeveroistočnoj strani krajobraz je potpuno drugačiji, sličniji tipičnom paškom ogoljenom krajobrazu. Plaža je više surova, sa škrapama i teže dostupnom obalom.

- Upravo ta raznolikost krajobraza na tako maloj površini daje čar ovom mjestu - zaključuje Daniela Škarica.

Studio Skroz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 17:59