VIKEND OTVORENJA

OVO JE ŽENA KOJA JE STVORILA NOVU TVORNICU Prostor će imati mobilnu binu, 400 mjesta više, bolju klimu i neće biti čepova na šanku

 
Lana Ludvig
 Tomislav Kovacicek / Tomislav Kovacicek

Pri kraju su višemjesečni rekonstrukcijski radovi u oba pogona Tvornice kulture, a sutra počinje vikend otvorenja novog ruha sada najveće klupske koncertne dvorane u Hrvatskoj.

Neno Belan i njegovi Fiumensi najprije sviraju hitove grupe Đavoli, a u subotu na pozornicu staje Let 3, kojima će ovo biti prvi cjelovečernji tvornički koncert nakon šest godina.

U punom jeku finalnih radova i priprema za otvorenje razgovarali smo s Lanom Ludvig, autoricom koncepta novog izgleda poznate Tvornice. - Praktički sam odrasla ovdje, jako sam dobro znala prostor, tako da je bilo vrlo zanimljivo pristupiti ovom projektu - priča Lana, inače vlasnica tvrtke Ludvig & Ludvig, u kojoj s njom radi i arhitekt Mihael Pupek. Njezina je tvrtka osim osmišljavanja koncepta bila i izvođač radova.

Tomislav Kovacicek / Tomislav Kovacicek
Lana Ludvig

Odnos crne i žute

- Prioritet nam je bio rješavanje operativnih problema, pod što je spadalo povećanje kapaciteta, optimizacija klime i rješavanje čepova na šanku te u garderobi - objašnjava Lana, dodajući da su željeli uskladiti sve elemente koji bi pridonijeli funkcioniranju i smislenosti prostora. Kada je riječ o vizualnom aspektu, želja im je bila prenijeti pravi tvornički identitet, u skladu s imidžom prave tvornice koncerata i zabave općenito.

- Htjeli smo da to ne bude samo industrijski stil, nego da konkretno prenesemo ugođaj, da prostor izgleda kao replika stare tvornice. Interijer smo bazirali na odnosu crne i žute, s tim da su žuti, naravno, samo detalji - ističe. Veliki je problem bila zagušenost prostora, koja je bila prisutna bez obzira na njegovu veličinu.

Zagreb, 190918. 
Subiceva.
Klub Tvornica Kulture u radovima zbog preuredjenja.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX
Klub Tvornica Kulture u radovima

- Nije se vidio ni početak ni kraj, sve je bilo zatvoreno, a tome nije pridonijela crna boja svih zidova. Nju smo zamijenili starom austrijskom ciglom, a na nekim smo mjestima čak i gradili nove zidove. Kako imamo i svoju radionicu, pobrinuli smo se također za prozore velikih dimenzija, a vjerujem da je to ujedno i najveća promjena. Jedan od konačnih ciljeva nam je bio da se, bez obzira na koji ulaz uđete, vidi cijeli prostor. Doista, i dobili smo potpunu komunikaciju prostora. Veliki pomak je i rušenje galerije, čime su se oslobodila podna mjesta, a kapacitet povećao za oko 400 ljudi, tako da u Tvornicu sada stane do 2200 posjetitelja - objašnjava Lana. Kada je riječ o detaljima u interijeru, valja istaknuti repliku ventilatora promjera dva metra te natpis “Tvornica” dug petnaestak metara. Rasvjeta je industrijska, a stolovi su replike radničkih industrijskih stolova s oznakama - radna jedinica 1, radna jedinica 2...

Zagreb, 190918. 
Subiceva.
Klub Tvornica Kulture u radovima zbog preuredjenja.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX
Klub Tvornica kulture u radovima zbog preuređenja

Prvi veliki projekt

Vrlo je zanimljiv i način na koji je postignuta multifunkcionalnost prostora, koji će, najavili su iz Tvornice, sada ugošćavati široki spektar evenata, od velikih partyja do intimnih koncerata, na kojima će raspon posjetitelja biti od 200 do 2200.

Tomislav Kristo / CROPIX
Radovi u Tvornici kulture u Šubićevoj ulici

- Maknuli smo šank koji je odvajao mali od velikog pogona i premjestili ga u drugu zonu, a u mali pogon stavili smo i mobilni stage.

Pozornica u velikom pogonu je fiksna, ali ima ekstenziju i može se centrirati. Podna struktura također je prilagođena za promjene u prostoru pa ima, primjerice, mnogo utičnica, a i ostatak infrastrukture je prilagođen - priča Lana.

Kompletno je prilagođen i VIP prostor, koji sada može funkcionirati u potpunosti odvojeno od ostatka Tvornice - ima svoju garderobu, toalete i šank. Zastarjela ventilacija u potpunosti je izmijenjena, a lakšem protoku zraka pridonijet će i već spomenute velike staklene fronte, odnosno prozori. Novi je i backstage te toaleti.

Lani i Ludvig & Ludvigu ovo je prvi tako veliki projekt, iako su već imali vrlo zanimljivih radova - preuredili su, primjerice, zagrebačke klubove Vinyl i Bikers Beer Factory te vinkovački Excellent pub.

- U posljednjih se nekoliko godina većinom bavimo interijerima, a dosta smo orijentirani na konceptualne pubove i zanimljive rock priče - priča nam Lana.

Otkrila nam je i novi, za sada još nenajavljeni projekt, koji će biti predstavljen početkom listopada: prostor bivšeg Kaveza pokraj Vintage Industrial Bara pretvorili su u dnevni kafić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:42