KAKO SE GRADILO NA SLAPOVIMA

POVJESNIČARKA UMJETNOSTI O PLITVIČKIM JEZERIMA 'Izgrađeni objekti jesu smetnja u Nacionalnom parku, ali su postali njegova posebnost i baština'

 

Od naseljavanja i izgradnje prvih smještajnih objekata pa do kraja 20. stoljeća na Plitvičkim jezerima pratimo sukob čovjeka i prirode. Plitvice su od davnina percipirane kao izuzetan krajolik u kojem su gradili najbolji, stoga su Plitvička jezera dočekala 21. stoljeće s velikim brojem turističkih, upravnih, gospodarskih i stambenih objekata u zoni Parka, čak i najosjetljivijoj zoni, zoni temeljnog fenomena. Izgrađeni objekti jesu smetnja u Nacionalnom parku, ali su postali njegova posebnost i baština.

Prva asocijacija na spomen Plitvičkih jezera niz je od 16 jezera i jezeraca spojenih kaskadama i slapovima, čiji je postanak opjevan u pučkoj mitologiji, a vrijednost potvrđena i na svjetskoj razini uvrštenjem na Svjetsku listu prirodne baštine UNESCO-a 1979. Međutim, veliki udio u oblikovanju krajolika Plitvica imao je i čovjek, o čemu svjedoči do sada nedovoljno istražena i prezentirana kulturna materijalna i nematerijalna baština. Tragove ljudske prisutnosti i materijalne ostatke u prostoru Parka pratimo od prapovijesti.

Povjesničarka umjetnosti dr. sc. Martina Ivanuš bavi se razdobljem od kraja 19. stoljeća, kada dolaze prvi turisti. Pripadnici Habsburškog dvora bili su prvi posjetitelji koji dolaze još sredinom 19. stoljeća, obilazeći vojne postrojbe, ali i privučeni "neistraženim" krajevima, što je bilo u duhu romantičnog svjetonazora intelektualnih krugova Europe tog vremena.

Velika Poljana 1930.

Prvi hotel Plitvice je izgrađen 1896., a po uzoru na alpske hotele potpisuje ga arhitekt Josip Dryak.

Arhiv NP Plitvička jezera
Prvi hotel izgrađen je 1896.

Budući da se faze izgradnje poklapaju sa fazama mira između ratova, tako je i danas prisutan arhitektonski korpus nastao u drugoj polovini 20. stoljeća. Najkreativnija faza izgradnje je bila nakon 2. svjetskog rata kada je okupljena grupa arhitekata pod vodstvom Zdenka Strižića imala zadatak izgraditi sve objekte nužne za upravljanje parkom.

Martina Ivanuš
Hotel Plitvice, arhitekt Marijan Haberle

"Većina tada izgrađenih i danas sačuvanih objekata je upisana u Registar kulturnih dobara i mogli bi biti predstavljeni kao muzej arhitekture na otvorenom, no sačuvana ostvarenja najkvalitetnije epizode izgradnje na Plitvicama nedolično su prezentirana", napominje dr. sc. Martina Ivanuš.

Arhiv NP Plitvička jezera
Zlatko Vidmar, regulatorna osnova Plitvičkih jezera 1928.

Predavanje povjesničarke umjetnosti dr. sc. Martine Ivanuš na temu 'Izgradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera' održat će se u četvrtak, 21. rujna, u 18,30 sati u prostoru Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Martina Ivanuš /
Lugarnica po projektu arhitekta Ivana Vitića

Martina Ivanuš nakon rada u Ministarstvu kulture odnedavno je zaposlena u Hrvatskom restauratorskom zavodu. Diplomirala je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za povijest umjetnosti, a magistrirala je na Sveučilištu u Torinu, te doktorirala u Zagrebu na temu Arhitektura i prostorno planiranje u nacionalnom parku Plitvička jezera.

Predavanje se održava u sklopu Dana europske baštine 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:12