ŽARDINIJERE NA MOSTU BRANITELJA

Struka i arhitekti zgroženi ukrasima na mostu u Rijeci: 'Ovo je kičasto i nije prikladno'

Kićenje cvijećem nikako nije prikladno i pokazuje jedno veliko nerazumijevanje kulturnog značaja tog jedinstvenog projekta, kaže Maroje Mrduljaš
 Goran Šebelić / EPH

Kao da je riječ o balkonu ili prozoru na nečijem domu, Most hrvatskih branitelja na Mrtvom kanalu u Rijeci, jedno od prvih značajnih ostvarenja suvremene hrvatske arhitekture od osamostaljenja, osvanuo je ukrašen žardinijerama s pelargonijama. Žardinijere su na staklenu ogradu mosta postavili riječki komunalci, vjerojatno u uvjerenju da će tako most biti ljepši ili već štogod slično.

Kao da u gradu nema dovoljno mjesta koja se mogu urediti na takav način, odabrano je upravo djelo suvremene arhitekture, na kojoj sve izgleda kao šaka u oko. Most je djelo studija 3LHD koje je osvojilo brojne arhitektonske nagrade i objavljeno je u prestižnim svjetskim publikacijama.

Arhitekti Studija 3LHD nemalo su se iznenadili prizorom “svojega” mosta u cvjetnom ruhu. Osim što su rekli da je “kičeraj prve klase”, suzdržali su se od daljnjih komentara. Mišljenje o mostu sa žardinijerama dao je teoretičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš.

- S obzirom na njegov značaj, mostu treba pristupiti s dužnom pažnjom. Neke ad-hoc intervencije na njemu nisu prikladne. On je jedna oblikovna cjelina, projekt kojem se teško može nešto dodati ili oduzeti a da se ne naruši njegov integritet. Zato recentno kićenje cvijećem, koje je ionako kičasto, nikako nije prikladno i pokazuje jedno veliko nerazumijevanje kulturnog značaja tog jedinstvenog projekta - rekao je Mrduljaš i dodao da je takva estetika u nesrazmjeru prema identitetu Rijeke kao lučkog, modernog grada.

Most hrvatskih branitelja višestruko je značajan. Kao prvo, dodaje Mrduljaš, riječ je o lijepoj zamisli prema kojoj memorijal može istodobno biti i korisno društveno dobro - javna infrastruktura, u ovom slučaju most. Projekt je odabran temeljem javnog natječaja na kojem je pobijedio tada vrlo mlad arhitektonski ured 3LHD s radikalnim projektom koji je most maksimalno pojednostavio i lišio ga svega suvišnog, u duhu globalnih kretanja.

"Minimalistička" ideja realizirana je tehnički sofisticirano, s puno finih elegantnih detalja poput pionirskog korištenja LED rasvjete integrirane u ogradu.

Naravno, upita li se za mišljenje one koji nisu povjesničari umjetnosti ili arhitekti, ne mora se, ali se i može čuti i drukčiji stav. Žardinijere s visećim pelargonijama postavljene na obje strane ograde tako je, za Novi list, komentirao predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke Mile Biondić, koji je sve ocijenio "osvježenjem u pozitivnom smislu".

- Cvijeće može samo ukrasiti, a ne nikako nagrditi neki prostor - rekao je Biondić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:57