ONE SUITE HOTEL U SREBRENOM

USKORO OTVORENJE Kako je nastajao novi 3 LHD-ov turistički biser pored Dubrovnika

Srebreno je zbog ovog projekta sada spremno postati gospodarskim i poslovnim središtem, kaže Marko Dabrović, jedan od četiri suosnivača etabliranog arhitektonskog Studija 3LHD
Marko Dabrović
 CROPIX

Početkom idućeg mjeseca u Srebrenom, na pola puta od Dubrovnika do aerodroma u Ćilipima, otvara se novi hotel, One Suite Hotel, nastao prema projektu poznatog arhitektonskog studija 3LHD.

Njihovi projekti u turizmu redovito izazivaju pažnju, ponajviše jer su autori hotela Lone u Rovinju, jedinog hrvatskog design hotela.

One Suite Hotel investicija je vrijedna 25,698.546 kuna, uz dodijeljena sredstva u iznosu od 9,385.495 kuna. Naime, taj je hotel dobrim dijelom financiran iz fondova Europske unije. Imat će visoku razinu usluge i biti kategoriziran sa 4 zvjezdice.

One Suite Hotel nudit će 18 smještajnih jedinica raspoređenih na dvije etaže: 11 apartmana s jednom spavaćom sobom, dva apartmana s dvije spavaće sobe, tri studio apartmana te dvije klasične hotelske sobe.

- U hotelu prevladavaju apartmani kao smještajne jedinice. Bitna razlika između apartmana i sobe je da klasične hotelske sobe nemaju kuhinju, dakle u ovom se hotelu uglavnom ima kuhinja uz smještaj, ali se nudi i restoran - kaže nam Marko Dabrović, jedan od četiri osnivača 3LHD-a.

Srebrni efekt

Na prvom i drugom katu nalazi se po devet smještajnih jedinica, a na krovu građevine smješteni su bazen i sunčalište. Bazen je površine 36 kvadrata, jedna od njegovih stijenki je od prozirnog stakla, opremljen je masažnom klupom i infinity preljevom, a okružuje ga drvena paluba – sunčalište.

Pročelje hotela je izvedeno od grube žbuke s dodatkom staklenog granulata - mješavine mrvljenog stakla koje daje blago svjetlucavi - srebrni efekt fasadi.

- Projektom krajobraznog uređenja predviđeno je mnoštvo lokalnog bilja i zelenila, lavande, ružmarina, ukrasnog luka, santoline i teukrija uz zadržavanje postojećih starih stabala maslina - ističe arhitekt Dabrović te dodaje da je za projekt krajobraznog uređenja bila zadužena Ines Hrdalo.

Hotel veličine oko 3500 četvornih metara u podzemlju ima 32 parkirna mjesta. Oblikovno je koncipiran kao volumen u stalnoj interakciji s okolinom. Integriran je u postojeću izgrađenu strukturu i formira novu žarišnu točku Srebrenog te novo mjesto susreta za stanovnike i goste. U zgradi se osim One Suite Hotela nalaze trgovački prostori, a restoran je uklopljen u ulazni prostor hotela zajedno s recepcijom.

- Srebreno ovim projektom dobiva dodatni sadržaj i pokušava formirati gospodarsko i poslovno središte jer osim smještajnih jedinica nudi i javne sadržaje u prizemlju hotela koji će biti dostupni svim stanovnicima, a ne samo gostima - objašnjava Marko Dabrović.

Teretana i bazen

Investitorova je želja bila kreiranje “tailor made” ponude prilagođene svakom pojedinom gostu, s naglaskom na “green and healthy” životnom stilu - teretana, masažni bazen, gastronomska ponuda... Koncept hotela zasnovan je upravo na toj želji, i projekt je, kažu arhitekti, razvijan u istom smjeru. Investitor, župska tvrtka Brenum, dobio je bespovratna sredstva za projekt izgradnje apart-hotela, koji je financiran u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj. Tvrtka Brenum bila je vlasnik zemljišta u Župi dubrovačkoj više od deset godina. U trenutku kada su trebali krenuti u realizaciju projekta otvorila se mogućnost korištenja sredstava iz fondova.

- Pri osmišljavanju cjelokupnog projekta s kojim se investitor prijavio na natječaj za dodjelu sredstava velik je naglasak stavljen na dodanu vrijednost i sadržaje koje One Suite Hotel nudi budućim gostima i korisnicima, među kojima su korištenje brzog interneta putem vlastite hotelske aplikacije, teretana, bazen sa sunčalištem, soba za sastanke kapaciteta 18 osoba, restoran i komercijalni/poslovni sadržaji u sklopu građevine - kaže M. Dabrović.

Arhitektima iz Studija 3LHD je ovaj projekt treća realizacija, uz Karlovački slatkovodni akvarij i 3LHD office, sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Novi vizuali

Zanimljiva strana novog hotela je i njegov interijer. Arhitekta Dabrovića pitamo koja je njegova posebnost.

- Pri oblikovanju interijera birani su visokokvalitetni prirodni materijali. Naglasak je u smještajnim jedinicama stavljen na pročišćene linije i svjetlije tonove, dok u javnim prostorima dominira tamniji kolorit. Posebna je pažnja posvećena dizajnu signalizacijskog sustava i grafike u prostoru - u duhu 3LHD-ova modusa operandi ostvarili smo suradnju s Orsatom Frankovićem iz tvrtke Flomaster koja je napravila vizualni identitet i dizajn signalizacijskog sustava apart-hotela - govori Dabrović.

Zahvaljujući suradnji s tvrtkom Prostoria veliki dio namještaja u interijeru nosi potpis hrvatskih dizajnera.

Dio koncepta uređenja apartmana je i suradnja s istaknutim dubrovačkim umjetnicima koji su napravili art-objekte za apartmane i sobe: Ana Opalić, Ivona Vlašić, Viktor Daldon, Ivana Pegan Baće, Marko Ercegović, Ivana Jelavić, Ana Požar Piplica, Tina Gverović, Luko Piplica, Ivana Dražić Selmani, Slaven Tolj.

Studio 3LHD profilirao se u projektiranju hotela, uz poznati Lone prema njihovom projektu u Dubrovniku se uređuje Hotel Belvedere, u Rovinju Hotel Park te su autori hotela LN Garden Resort koji se gradi u Kini. .

- Trenutno je u Hrvatskoj povećana potražnja za turističkim projektima pa je više naših realizacija u zadnje vrijeme te tipologije, ali 3LHD se jednako kvalitetno posvećuje projektima različitih tipologija: od obiteljskih kuća, preko sportskih dvorana, do javnih prostora; čemu svjedoče brojne domaće i međunarodne nagrade od kojih bismo istaknuli dvije A+Award nagrade arhitektonskog portala Architizer koje smo prošli mjesec dobili za projekt Karlovačkog slatkovodnog akvarija - zaključuje Marko Dabrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:10