DUBAI FRAME

VIDEO: DUBAI OTVORIO SPEKTAKULARNU NOVU ATRAKCIJU Nadrealni gigantski okvir pruža nezaboravan pogled na grad, ali njegov tvorac je ogorčen

 
Pogled na centar Dubaija s Dubai Framea
 Profimedia, Alamy

Ako se neki grad može pohvaliti s time da mu ne fali atrakcija, onda je to Dubai. Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata (s 2,9 milijuna stanovnika) već se može pohvaliti s najvišom zgradom na svijetu (Burj Khalifa - 828 metara), najvećim šoping centrom (Mall of Emirates koji se proteže na 220.000 kvadratnih metara) i ultra luksuznim hotelom Burj Al-Arab za kojeg se govori da ima "sedam zvjezdica". I to je tek početak niza atrakcija u kojima mogu uživati njegovi imućni stanovnici i strani turisti.

U sklopu pripreme za Svjetsku izložbu 2020. godine grad je dobio još jednu atrakciju, piše Oliver Wainwright za Guardian. Riječ je o Okviru Dubaija (Dubai Frame), 150 metara visokom i 193 metara dugom okviru smještenom u parku Zabeel. Ukrašen zlatnim motivima ova gigantska struktura uokviruje pogled na panoramu ultra-bogatog grada.

Za posjetitelje je otvorena prvog dana nove godine, nakon što je prošlo gotovo deset godina od inicijalnog prijedloga za izgradnju. U njemu je smještena izložba o Emiratima, dok se na vrhu okvira nalazi 93 metara duga galerija s koje se pruža nezaboravni pogled na stari dio grada, ali i blještavilo nebodera u novom dijelu.

Okvir je već tijekom izgradnje postao izuzetno popularna destinacija za turiste, ali jedna osoba zbog njega ipak osjeća tugu - arhitekt koji ga je osmislio i za kojeg je ovo zapravo najveća ukradena zgrada u povijesti, piše Wainwright.

- Uzeli su moj projekt, promijenili dizajn i sagradili ga bez mene - kaže meksički arhitekt Fernando Donis čiji je prijedlog za gradnju okvira izabran između 900 drugih prijava na međunarodnom natječaju iz 2008. godine u kojem se tražila "simbolička struktura koja će promovirati novo lice Dubaija".

Dok je radio za svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa u Rotterdamu, Donis je već osmislio nekoliko projekata za Dubai, čija ideja je bila svojevrsna dekonstrukcija ideje o "ikonama grada". Tom logikom poslužio se i u natječaju iz 2008. godine:

- Umjesto još jedne masivne strukture, predložio sam prazninu. Nešto što bi uokvirilo sve druge poznate zgrade Dubaija.

Iako je osnovna ideja projekta ostala netaknuta, Donisov dizajn je strukturu zamislio kao elegantni, tanki bijeli okvir koji se očito razlikuje od ostalih zgrada, ali ih istovremeno i sve "sadržava unutar sebe". U svakom slučaju, daleko od "zlatne" strukture koja je jučer otvorila svoja vrata posjetiteljima.

Sachimo / Wikimedia / Creative Commons
Dubai Frame kako je originalno zamišljen

Donis je za pobjedu na natječaju dobio nagradu od 100.000 dolara te je pozvan u Dubai na večeru s princom. No, ubrzo nakon toga dobio je prijedlog ugovora od grada Dubaija koji je njegovu uključenost u projekt limitirao na savjetničku ulogu. Nadalje, od njega se tražilo da preda prava na intelektulano vlasništvo nad projektom, nikada ne posjeti gradilište i nikada ne promovira projekt kao vlastiti rad, dok je gradu ostavljena opcija da ugovor otkaže u bilo kojem trenutku. Donis kaže da je odbio potpisati takav ugovor, stoga su u Dubaiju angažirali Hyder Consulting, branšu nizozemske tvrtke Arcadis, te krenuli u ostvarenje projekta bez njegovog tvorca.

- Riječ o izuzetno arogantnom potezu. Emirati se vole pokazivati kao država koja poštuje intelektualno vlasništvo, ali će usprkos tome bezobrazno i očigledno ignorirati pravo intelektualnog vlasništva. Nadalje, u Dubaiju je nemoguće tužiti gradske vlasti ako vam oni sami ne daju dozvolu za to, čime si zapravo dodjeljuju imunitet od svih tužbi - rekao je za Guardian njujorški odvjetnik Edward Klaris.

Okvir je naposljetku izgrađen, a Donis se di danas nije vratio u Dubai već radi u Meksiku. Ipak, pratio je kako napreduje gradnja:

- Fantastično je vidjeti da se ipak ostvarila. Čini se da ima odnos prema panorami grada baš kako je to bilo zamišljeno. Naravno, bilo bi mi draže da nema svog tog dekora, da je okvir suptilniji, ali postiže upravo ono što sam želio. Samo mi je žao što nisam bio dio toga.

Dubai Frame under construction seen from Zabeel Park, Image: 311870095, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Dubai Frame tijekom gradnje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:22