PROJEKT ACTOPOLIS

Zagreb pod opsadom umjetnika: Montažnim stubištem premostit će bedem Gornjeg grada

 Actopolis / Actopolis

ACTOPOLIS je transnacionalni umjetnički laboratorij, poziv na djelovanje i suoblikovanje grada, koji povezuje 9 kustosa i više od 40 umjetnika iz 7 gradova jugoistočne Europe, Turske i Njemačke; Atenu, Ankaru/Mardin, Beograd, Bukurešt, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb. Projekt je pokrenuo njemački Goethe-Institut i umjetnička organizacija Urbane Künste Ruhr s kustosicama Angelikom Fitz i Katjom Aßmann.

U zagrebačkoj skupini umjetnika i aktivista sudjeluju Selma Banich, Nikola Bojić, Lightune.G (Bojan Gagić, Miodrag Gladović), Tonka Maleković i Saša Šimpraga, a kustosica projekta je arhitektica Ana Dana Beroš.

Reagirajući na migracije stanovništa iz Bliskoga istoka i Afrike te urbane transformacije s kojima je suočena današnja Europa, ACTOPOLIS-ov tim u Zagrebu posebno istražuje mogućnosti novih koncepcija "urbanog građanstva" koje su izvan kategorija nacionalnih država. "Radi li se u slučaju Zagreba uistinu o etničkoj homogenosti stanovništva gdje prema popisu stanovništa iz 2011. živi 93,14 posto Hrvata ili je riječ o obrambenoj društvenoj mimikriji? Kako će se Hrvatska, kao zemlja na vanjskoj granici Europske unije, nositi s priljevom izbjeglica?", pita kustosica Ana Dana Beroš.

Pod naslovom "Nevidljivo pripadanje- Invisible Belonging“ zagrebački kolektiv umjetnika pridonosi stvaranju građanske svijesti o "inkluzivnoj urbanoj topografiji". Unutar ACTOPOLIS-a bit će zanimljivo vidjeti što iz pojedinih gradskih projekata, od jugo-istočne Turske do sjevero-zapadne Njemačke, a izvan lokalnog konteksta, možemo naučiti o "području napetosti" između stvaranja novih nacionalizama i života u multikulturnim društvima.

Za otvorenje zagrebačkoga gradskog laboratorija unutar međunarodnog projekta ACTOPOLIS-a, u subotu, 2. travnja u 12 sati zadužen je analitičar prostora, publicist i aktivist, Saša Šimpraga s radom "Povezivanje - Connecting". Riječ je o urbanoj intervenciji koja će na mjestu gdje postoji mogućnost i potreba otvaranja pješačke komunikacije to privremeno omogućiti. Montažno, tipsko privremeno stubište bit će postavljeno uz povijesni bedem kako bi se otvorila komunikacija između Strossmayerova šetališta i Parka Bele IV. (Vranyczanyjeve poljane).

Za ovu godinu najavljena je obnova Strossmayerova šetališta pa se utoliko nastoji skrenuti pažnja na moguća poboljšanja javnog prostora otvaranjem pješačke komunikacije tamo gdje sad nedostaje. Testiranjem ideje premošćivanja zida, intervencija lansira ideju drugačijih odnosa i mogućnosti za grad. Veza koja je sad nevidljiva, na kratko postaje otvorena. U vremenu podizanja zidova jedan se premošćuje.

Intervencija "Povezivanje - Connecting" izvodi se i u okviru šireg autorskog programa Saše Šimprage SEMINAR ZA HODAČE te u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD. Cilj je formiranje nove aktivističke grupe, koja paralelno s manje uobičajenim tematskim gradskim šetnjama, pokreće male i velike inicijative i lansira ideje za poboljšanje javnoga prostora, afirmaciju javnih dobara i podizanje kulture prostora, najavio je Šimpraga.

U Zagrebu povodom otvorenja urbanog laboratorija borave glavne kustosice Angelika Fitz i Katja Aßmann, te kustosi i umjetnici iz ostalih gradova partnera projekta ACTOPOLIS: kustosica Glykeria Stathopoulou (Atena), kustosica Danijela Dugandžić (Sarajevo), umjetnik Önder Özengi (Ankara), kustosica Mirjana Boba Stojadinović (Beograd), arhitekt i umjetnik Constantin Goagea (Bukurešt), kustosi i umjetnici Daniel Ladnar i Esther Pilkington (Oberhausen).

ACTOPOLIS povezuje umjetnike, urbaniste i aktiviste nadilazeći obilježja disciplina, geografskih granica i kulturnih razlika te uspostavlja translokalno istraživačko polje za razvijanje urbanih alternativa. Sudionici projekta propituju različita urbanistička pitanja i ostvaruju intervencije u gradski prostor međusobno razmjenjujući strategije, taktike i metode rada.

Ideja vodilja ACTOPOLISA i cilj projekta jest dijeljenje iskustva i zajedničko razvijanje umjetničkih, urbanističkih i aktivističkih alata, naglasila je umjetnička voditeljica projekta Angelika Fitz.

Prva faza projekta dogodila se 2015. godine kada su se razmjenjivale individualne ideje umjetničkih projekata, druga je faza, koja uključuje lokalne umjetničke intervencije u navedenim gradovima, trenutačno u realizaciji u 2016., dok je sljedeće godine planirana transregionalna izložba, konferencija i publikacija o aktivnostima projekta ACTOPOLIS.

Zagrebački projekt "Invisible Belonging - Nevidljivo pripadanje" trajat će sve do rujna 2016.

Umjetnički projekti koji će se realizirati u javnome prostoru Grada i Galeriji Studentskog centra nakon otvaranja:

Selma Banich, u suradnji s pozvanim umjetnicama i kulturnim radnicama, "Communities of care – Zajednice skrbi" je društvena radionica i prostorna intervencija u zagrebačko naselje Folka. Rad je zamišljen kao uzajaman istraživački proces i platforma za stvaranje privremene autonomne zone za stanare naselja u kojoj je moguće misliti skrb iznova, skrbeći jedni o drugima i kad nam u procesima institucionalizacije i privatizacije skrbi ona ostaje trajno uskraćena. Rad će se realizrati u nekoliko etapa; prvoj, radioničkoj etapi već krajem travnja, početkom svibnja 2016.

Nikola Bojić, "The Trap - Klopka" je umjetnička instalacija i performans u javnome prostoru koja se bavi pojmom granica, prostornih i mentalnih. Rad propituje arbitrarnost granica kao linija koje iscrtavamo kako bi se nominalno zaštitili, formirali identitet naspram drugoga i naposlijetku odredili vlastitu ideju pripadnosti. Klopka će svoju koreografiranu izvedbu "lebdeće granice" doživjeti u Novom Zagrebu, u naselju Trnsko, krajem svibnja, početkom lipnja 2016.

Lightune.G (Bojan Gagić, Miodrag Gladović), "Full Range Society ", rad umjetničkog dvojca poznatog po luminoakustici, algoritamska je kompozicija oblikovana demografskom strukturom društva stvarnog ili kreiranog kvarta, grada, države, regije... Osim kao web projekt, rad će se predstaviti u obliku interaktivne audio-vizualne instalacije u Tunelu Grič, na Gornjem gradu, krajem lipnja, početkom srpnja 2016.

Tonka Maleković, "Spaces Between Living Places – SBLP" je istraživački rad u kojem umjetnica kroz vlastito iskustvo ekonomske migracije na relaciji Hrvatska-Njemačka i kroz seriju razgovora s drugim protagonistima sa sličnom recentnom biografijom, proučava zajednički fenomenološki fundus migrantskog iskustva; uzroke recentnih masovnih odlazaka iz vlastite zemlje, ali i procese konstruiranja osjećaja identiteta i pripadanja novom mjestu/kulturi/zajednici. Kolaž audio isječaka, tekstova i razgovora u javnim prostorima, u obliku multimedijalne instalacije bit će izloženi u Galeriji SC, u rujnu 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:25