PICASSO U KLOVIĆEVIM DVORIMA

111.558 posjetitelja, četiri milijuna kuna od ulaznica

 Boris Kovačev/CROPIX
Zadnji dan izložbe, 6. srpnja, predviđena je ‘Noć s Picassom’ koja će trajati do 2 ujutro

Mogu li Klovićevi dvori sakupiti 14 milijuna kuna za izložbu Picassovih remek-djela, pitali smo se u našim novinama neposredno prije otvaranja izložbe “Remek-djela iz Muzeja Picasso” koja je trebala biti otvorena u veljači, no odgođena je za ožujak. Postavljalo se pitanje održavanja izložbe uopće.

Povod je bila izjava Zvonka Makovića koji je u Upravnom vijeću te galerije te je i iznio spomenutu cifru u javnost. Marina Viculin, ravnateljica galerije, potom je rekla da su oni cijenu snizili na devet milijuna kuna. Najveći dio nije otišao na troškove uz izložbu, nego u pariški Muzej Picasso.

Zatvorena konstrukcija

Taj je muzej umjetnine, naime, iznajmljivao u paketu na putujućoj izložbi kako bi zaradio za restauraciju baroknog dvorca u kojemu je smješten, što je poprilično nesimpatična odluka koja je izazvala žestoke rasprave u muzejskim krugovima. Po dva milijuna dali su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb. Ostatak od pet milijuna kuna trebali su pokriti sponzori, prodaja ulaznica (poseban je mjerač na ulazu) i suveniri.

Izložba je ipak otvorena krajem ožujka, red je za ulaz bio sve do kule Lotrščak. U sklopu izložbe, među ostalim, Zvonko Maković je održao zanimljivo predavanje o “Gospođicama iz Avignona”.

Izložba je sada pred zatvaranjem, traje, naime, do 7. srpnja. Pretprošli petak ispratili su svoju stotisućitu posjetiteljicu. Iz prve ruke i iz nekoliko posjeta mogu posvjedočiti velikom interesu publike za suvenire Matee Bronić, za koje se zainteresirao i pariški muzej. Oblikovala ih je na temelju lika njegove ljubavnice sa slike, Dore Maar, te punog krštenog imena pod kojim je strastveni španjolski umjetnik rođen u Malagi 25. listopada 1881. godine, a koje glasi: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Crispiniano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

Došlo je vrijeme da se podvuku računi i pozovu posjetitelji na još posljednjih nekoliko dana izložbe.

Od 1. srpnja do zatvaranja izložba će biti otvorena do 22 sata, a iz galerije najavljuju “Noć s Picassom” 6. srpnja kada će izložba biti otvorena do dva sata ujutro.

U Klovićevim dvorima su na jučerašnjoj konferenciji za novinare iznijeli podatke o posjećenosti. Ravnateljica Marina Viculin kaže da je samo od ulaznica zarađeno četiri milijuna kuna, čime je financijska konstrukcija zatvorena. Posjetilo ih je, do jučer, 111. 558 ljudi, u prosjeku je to 963 posjetitelja po danu, a najviše ih je bilo subotom, preko tisuću posjetitelja po danu: - Koliko znam, to je naj-posjećenija izložba zadnjih deset godina - rekla je Viculin.

Uzmimo primjer susjednog Beograda. Tamo u bivšoj robnoj kući NAMA traje izložba “Živeo život” koja rekonstruira svakodnevni život u bivšoj Jugoslaviji. U repotraži Nenada Polimca mogli smo pročitati kako organizatori na pitanje o troškovima izložbe odgovaraju kako se ni pet puta veći posjet ne bi financijski isplatio. No, beogradska je izložba autorska i pozvana je na gostovanja, pa bi se naposljetku ipak mogla i isplatiti.

I propusti i uspjeh

Picasso je ipak došao kao paket aranžman, pa mi plaćamo drugima. Bilo je i dosta organizacijskih propusta, poput mnoštva pozivnica za otvaranje koje su stigle dva dana nakon samog otvaranja.

S druge strane, nikada nismo gledali tako veliku izložbu nekog stranog umjetnika kod nas, umjetnka čije su slike promijenile lice slikarstva zauvijek, djela iz njegove osobne arhive, počevši od “Čovjeka s kapom” koji je naslikao kad mu je bilo samo 14 godina, preko nadrealističke “Žena s ovratnikom”, klasicističke “Obitelj na plaži”, do potresnih, poslijeratnih radova, sve do onih nastalih neposredno uoči njegove smrti.

Da li se isplatilo? Ako se mene pita, jest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:46