IZLOŽBA

2200 KILOMETARA PJEŠICE Poljski fotograf prohodao putem kojim su bježali njegov djed i stric iz logora u Sibiru

 Michal Iwanowski

ZAGREB - Poljski umjetnik s britanskom adresom, Michal Iwanowski, predstavit će se u zagrebačkoj Galeriji Spot izložbom "Udaljen od ljudi", serijom fotografija, svojevrsnom rekonstrukcijom epskog putovanja njegova djeda i strica, tromjesečnog bijega iz sovjetskog zatočeništva u Sibiru prema rodnoj Poljskoj.

Sedamdesetak godina od događaja koji je postao važan dio njegove obiteljske povijesti, Iwanowski je krenuo na isto putovanje, vjerno slijedeći rutu svojih predaka i pritom dokumentirajući cijeli proces fotoaparatom.

"Pratio sam djedove korake nadajući se da ću ga, ako hodam dovoljno dugo, pronaći i reći mu da je sve to vrijedilo, nadajući se da će me krajolik povezati s jednim vremenom i ljudima kojih odavno nema", rekao je Iwanowski o svom radu.

Po njegovim riječima, ono što je počelo kao tiha posveta precima ubrzo se pretvorilo u meditaciju snage ljudskog duha. Kako nastaviti kada te tijelo izda, što te vodi gura naprijed kada ti je život tako očito jednokratan", dodao je.

Umjetnikov djed i stric bili su kao sudionici partizanskog pokreta zarobljeni u Kalugi, odakle su 1945. krenuli u bijeg. Hodajući isključivo noću i preživljavajući na onome što su pronašli usput, prešli su više od 2200 kilometara i nakon tri mjeseca konačno susreli s obiteljima u Wroclawu. 

Michal je rekonstruirao putovanje 2013. na temelju zapisa i mapi koje je pronašao u stričevom dnevniku (prema kojemu je 1994. objavljena i knjiga). Svaki je dan prelazio po trideset kilometara, a najviše ga je iznenadilo koliko su se dijelovi krajolika malo promijenili. Najteže mu je bilo po lošem vremenu, jakom vjetru, niskim temperaturama i kiši, ali kaže da ga je držala pomisao što on za razliku od svog djeda, nije ni gladan, niti u opasnosti, a uvijek je imao uz sebe i mobitel kojim je mogao dozvati pomoć.

Autorova odiseja rezultirala je projektom "Udaljen od ljudi", izložbom i fotografskom knjigom.  

"Te su fotografije mnogo više od doslovne posvete krajoliku - one su svjedočanstvo o tome da nema 'nedužnog' mjesta i da je svaki put kojim prolazimo obilježen slojevima patnji i nadanja", ističe se u najavi izložbe, koja se otvara u ponedjeljak.

Iwanowski u svom radu kontinuirano istražuje vezu krajolika i memorije, a projekte gradi na potrazi za mikro povijestima, individualnim sjećanjima i tragovima ljudskog iskustva koji blijede.  

"Takve narative, koji bi s vremenom u protivnom bili izgubljeni, autor interpretira kroz fotografiju i tekst, postavljajući pritom u čvrstu sinergiju osobnu priču i krajolik zabilježen na fotografijama", dodaje se. 

U tom kontekstu i "Udaljen od ljudi" predstavlja svojevrsnu studiju prirode ispunjene pričama o izmještenosti, gubitku i traganjima, a serija fotografija funkcionira i kao univerzalna posveta svima koji se i danas, bježeći iz zona sukoba i tragajući za sigurnošću, zatječu u sličnim situacijama.

Michal Iwanowski rođen je 1977. u Poljskoj, a od 2001. živi u Cardiffu gdje radi kao fotograf i predavač u Ffotogallery. Diplomirao je dokumentarnu fotografiju na Sveučilištu Wales u Newportu.  

Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada, a od 2004. kontinuirano izlaže na izložbama i fotografskim festivalima diljem Europe i svijeta.  

Njegov rad "Clear of People", koji će se u Zagrebu moći razgledati do 6. listopada, predstavili su brojni utjecajni mediji poput britanskog Guardiana i BBC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:32