UMJETNICI I DJECA

45. ZILIK Izložbom slikarice Vanje Krmpotić u Karlovcu započela Zimska likovna kolonija

Otvorenje izložba Vanje Krmpotić u Zorin domu
 ZILIK / Facebook
 

KARLOVAC – U karlovačkome Gradskom kazalištu Zorin dom u ponedjeljak je pred mnogobrojnom publikom otvorena izložba slika karlovačke slikarice i likovne pedagoginje Vanje Krmpotić i time je i službeno započela 45. Zimska likovna kolonija (ZILIK).

Tradicionalno, u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor, manifestacija je počela u jutro prvim radionicama i trajat će svakodnevno pet dana, a vode ih, kao i svih prethodnih godina, hrvatski likovni umjetnici. Ove godine s djecom iz više hrvatskih dječjih domova i djecom iz karlovačkih osnovnih i srednjih škola rade likovni umjetnici Miran Šabić, Sanja Pribić, Siniša Reberski, Katarina Vojković i autor uličnih murala umjetničkog imena Lonac. Kolonija će završiti u petak otvorenjem izložbe radova sa 45. ZILIK-a.

Otvarajući izložbu povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, kao izbornica i predsjednica Umjetničkog savjeta ZILIK-a, rekla je za Vanju Krmpotić da je sve do prerane smrti 2016. godine slikala pretežno urbane vedute i vode motiva karlovačkih rijeka, ribnjaka, slapova Krke, obale hrvatskog Jadrana i to pretežno tehnikom akvarel, te da je sada po prvi put ZILIK otvoren izložbom slika jedne žene, što je svojevrsna nepravda prema mnogobrojnim hrvatskim autoricama, pa i onima koje su radile s djecom ZILIK-a, kao i Vanja Krmpotić. Zato ona kroz svoja djela, ali i kroz svoje umjetničke i pedagoške utjecaje u mnogima živi i dalje, istaknula je.

Švec Španjol je pozvala umjetnike da nastave suradnju s Domom i ZILIK-om, posebnim svijetom kreativnosti i dobrote, jer to djeci puno znači.

U osvrtu na 28 za ovu izložbu odabranih radova Švec Španjol je napisala da Krmpotić spada među one hrvatske umjetnike koji su, poput francuskih impresionista, odlazili u prirodu i slikali ljepotu, dopuštajući svojim čulima da bez susprezanja dožive prirodu i da je s emocijama prenesu na papir ili platno.

"Izloženi akvareli govore očima koji ih gledaju zbog čega je akvarel tehnika posebnog senzibiliteta, koja ne podnosi nesigurnu ruku jer svaki suvišan potez umanjuje intenzitet iskaza, a u toj virtuoznost iskaza i šarenilu boja okušali su se kroz povijest mnogi hrvatski umjetnici od Karasa, Ivekovića, Vidovića, Račića, Kraljevića, Mišea, pa sve do Slave Raškaj koja je vjerojatno najvjerodostojnija predstavnica akvarela u Hrvatskoj. Vanja Krmpotić je svojim bogatim i predanim stvaralaštvom nastavila tu tradiciju", rekla je Švec Španjoj, i to kao što to umjetnici čine, stvaranjem svijeta nanovo.

Vanja Krmpotić je izlagala na 21 samostalnoj izložbi i na više od 140 skupnih izložaba, odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića (1997) za osobite zasluge u prosvjeti, dobitnica brojnih priznanja i zahvalnica, te je aktivno djelovala na ZILIK-u od 1988. godine. Rođena je 1941. u Splitu, diplomirala je na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji u klasi prof. Mladena Veže i Josipa Poljana, te je od 1966. godine radila u karlovačkim školama kao likovna pedagoginja.

MALI ZILIK Kreativne radionice za djecu - od grafita, preko litografije i kaligrafije do stripa

45. ZILIK započeo je u ponedjeljak 22. siječnja Malim ZILIK-om koji je otvoren likovnom radionicom međunarodno poznatog vizualnog umjetnika pod umjetničkim imenom Lonac koji je djecu podučavao svijetu ulične umjetnosti i grafita kroz dvije različite radionice – prijepodnevnu pod nazivom "Ime u obliku grafita" i popodnevnu pod nazivom "Imaginarni likovi".

U utorak 23. siječnja će doc.dr.art. Miran Šabić održati dvije različite radionice. Na jutarnjoj radionici pod nazivom "Biljke i životinje iz mašte" će djeca naučiti što je to umjetnička tehnika frottage, dok će na popodnevnom radionici "Moj najdraži predmet" djeca naučiti kako se izvodi suvremena grafička tehnika Pronto plate litografija, a kako je riječ o brzoj realizaciji otiska djeca će moći napraviti više otisaka najdražeg predmeta pa će svoje radove moći pokloniti i svojim prijateljima i obitelji.

Srijeda 24. siječnja rezervirana je za poznatu hrvatsku akademsku slikaricu-grafičarku Sanju Pribić koja je prije točno 10 godina sudjelovala na Malom ZILIK-u,. Za ovogodišnji ZILIK Sanja Pribić je pripremila radionicu "Moja knjiga-razbibriga" na kojoj će djeca sama osmisliti priču i oslikati ju i tako stvoriti svoju prvu vlastitu autorsku slikovnicu.

U četvrtak 25. siječnja profesor sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Siniša Reberski će djeci otkriti "Tajni život slova" i uvesti ih u svijet kaligrafije, te ukazati kako pisanje može biti zabavno i kreativno, a slova mogu postati likovi iz životinjskog i biljnog svijeta. Mali ZILIK zatvara se radionicom akademske slikarice Katarine Vojković odnosno kćerke jedne od osnivačica ZILIK-a poznate kiparice Katarine Parađ-Vojković. Katarina Vojković je za petak 26. siječnja pripremila maštovitu radionicu "Vanzemaljac u muzeju" na kojoj će djeca sama osmisliti priču o iskustvu vanzemaljca u muzeju i pretočiti ju u formu stripa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:23