'LOVE IS IN THE BIN'

BANKSY OTKRIO POZADINU 'TRIKA' O KOJEM PRIČA CIJELI SVIJET 'Na probama mi je svaki put uspjelo. 'Djevojčica s balonom' nije trebala onako završiti'

'Djevojka s balonom' se uništava nakon prodaje
 Banksy / INSTAGRAM
 

Platno "Djevojčica s balonom", prodano na dražbi u Sotheby'su, trebalo je biti izrezano do kraja rezačem skrivenim u okviru, objavio je autor u novom videu objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

Misterij oko djelomičnog uništenja platna tijekom dražbe u Londonu povećao se nakon što je anonimni umjetnik koji djela potpisuje s Banksy postavio snimku probe u kojoj je platno izrezano do kraja.

"Na probama svaki put je bilo izrezano", navodi se u tekstu u novom videu.

Nekoliko sekundi nakon što je 5. listopada oglašena prodaja djela na dražbi, aktiviran je skriveni rezač koji je djelomično izrezao u trake djelo pred iznenađenim sudionicima dražbe.

Djelo je za 1,2 milijuna eura kupila europska kolekcionarka koja je kasnije objavila da je nakon prvotnog šoka odlučila platiti djelo smatrajući da posjeduje time dio povijesti umjetnosti.

Nakon dražbe umjetnik je objavio video u kojem se prikazuje kako je uklopio skriveni rezač u okvir platna. Platno je, nakon što je izrezano, preimenovao u "Ljubav je u kanti", prema Sotheby'su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 08:40