IZLOŽBA

BOUREK I MATAKOVIĆ Dvojicu generacijski odvojenih umjetnika povezuje groteska

 Srećko Niketić / Juraj Vuglač
Njihov je umjetnički jezik figurativan, uz notu nadrealizma, i protkan elementima erotike i crnog humora

Jedan od zanimljivijih poduhvata u sklopu ciklusa Mentalni sklop u zagrebačkoj galeriji Kranjčar sparivanje je vinkovačkog ilustratora i slavnog strip autora Dubravka Matakovića i Zlatka Boureka, jednog od najuniverzalnijih naših umjetnika koji je za svoj likovni, animirani i kazališni rad nagrađen nagradom Vladimir Nazor za životno djelo 2004. godine.

Jučer otvorena izložba koja zaključuje spomenuti ciklus (uz slobodan ulaz može se pogledati do 25. srpnja na Kaptolu) otkriva duhovnu bliskost generacijski razdvojenih umjetnika.

Djelo Zlatka Boureka

Kako je naglasio kustos izložbe Mladen Lučić, oba su Slavonci; tradicionalno vezani uz svoj zavičaj i njegove narodne običaje, neizmjerno duhoviti i nadareni stvaraoci skloni grotesknom humoru, odvažni kreatori i promotori izravnog likovnog govora. Njihov je umjetnički jezik figurativan, uz notu nadrealizma, i protkan elementima erotike i crnog humora.

Ulomak iz stripa Dubravka Matakovića

Bourekov "teatar nakaza" i Matakovićevi stripovi s naglašeno karikaturalnim prikazima likova svojedoče o toj zajedničkoj sklonosti groteski, ali i neuništivom duhu dvojice autora koji svojim radom nepokolebljivo zastupaju humanistički stav u opreci karikaturalne stvarnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:56