'PRESTANITE ŠARATI!'

BUGARSKI STREET ARTISTI BOJAJU RUSKE SPOMENIKE U AMERIČKE SUPERHEROJE Vojnik postaje Superman, Ronald McDonald, Joker, Kapetan Amerika i Djed Mraz

Najpoznatiji spomenik ruskoj vojsci u Sofiji, koji prikazuje žar borbe, četvrti se put našao na udaru vandala. Stoga je rusko veleposlanstvo izdalo upozorenje i zatražilo kaznu za njih.

Nakon što je u Sofiji najpoznatiji spomenik ruskoj vojsci jutro dočekao obojen u crvenu boju, rusko je veleposlanstvo od Bugarske vlade zatražilo da uloži dodatne napore kako bi se vandale otkrilo i potom oštro kaznilo za primjer drugima. Također je zatražila da se spomenici promptno očiste, objavio je Moscow Times.

Ovo je samo jedan u nizu incidenata u kojima su stradali spomenici sovjetskoj vojsci, no upravo je ovaj najčešće na udaru “umjetnika”.

Naime, 2011. godine oslikan je tako da su vojnici izgledali kao likovi iz američkih stripova: Superman, Ronald McDonald, Joker, Kapetan Amerika i Djed Božićnjak. Potom je 2013. godine, u povodu Praškog proljeća, obojen ružičastom bojom uz poruku “Bugarska se ispričava”. Ove godine u proljeće obojen je u boje Ukrajine zastave.

Način na koji bi se ubuduće trebali spriječiti slični incidenti još nije poznat, ali izgleda da je bugarskim “pranksterima” ova igrica izuzetno zabavna i da ne namjeravaju prestati sa sličnim aktivnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:20