OTVARA SE MIKS 2018.

CRNA JEDRA Izložba okuplja u Sisku 105 karikatura iz cijelog svijeta, a od ove godine natječu se za Zlatno šiljilo

Četvrta Međunarodna izložba karikature MIKS 2018. 'Crna jedra' održava se ovaj petak u 19.30 sati u Gradskom muzeju u Sisku. Riječ je o trenutačno drugom po veličini festivalu karikature u svijetu za koji se prijavilo ukupno 885 autora iz 87 država sa 2388 radova.

Žiri koji čine priznata imena svjetske karikature odabrao je 105 najboljih radova koji će biti predstavljeni na izložbi u Sisku i poslije u katalogu, a neki od njih bit će nagrađeni festivalskim nagradama. Nenad Ostojić, organizator festivala, kaže kako je Miks možda i najveći festival karikature u svijetu i to u konkurenciji od 300 međunarodnih izložbi.

- Prije četiri godine imali mo samo 218 prijavljenih autora, a sada imamo četiri puta više. Kako festival u Turskoj, a ni onaj u Portugalu nisu objavili broj prijavljenih autora, možemo pretpostaviti kako smo imali najviše prijavljenih u cijelome svijetu. To je još veći uspjeh kada se u obzir uzme da je njihov budžet za prvu nagradu veći od našeg budžeta za cijeli festival - rekao je Ostojić.

Među izlagačima su autori koji ulaze u sam vrh svjetske karikature poput Elene Ospine, Constantina Sunnerberga, Luca Vernimmena, Oleksyja Kustovskog, Dobrosava Boba Živkovića i Andrea Popova. Poseban gost festivala je Luc Descheemaeker iz Belgije, dobitnik prve nagrade na ovogodišnjem The World Press Cartoon 2018 Caldas da Rainha u Portugalu.

U sklopu 4. MIKS-a dodijelit će se (ove godine pokrenuta) MIKS svjetska godišnja nagrada za karikaturiste Zlatno šiljilo, a nagrade se dodjeljuju u još tri kategorije: karikaturist godine, nagrada za životno djelo te nagrada osobi ili organizaciji za promociju karikature u svijetu.

Stručni žiri ove godine čine Talijanka Andrea Pecchia, Egipćanin Fawsy Morsy, Indonežanin Jitet Kustana, hrvatski povjesničar umjetnosti Krešimir Galović, počasni gost Belgijac Luc Descheemaekre te organizator MIKS-a Nenad Ostojić. Prošle godine je na izložbu pristiglo 2106 radova autora iz 81 zemlje, a glavna zvijezda bio je slavni talijanski karikaturist Marco De Angelis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:36