PIONIR EKSPERIMENTA

CRNA ZASTAVA NA ZGRADIAKADEMIJE Umro Ivan Ladislav Galeta

Najpoznatiji je po eksperimentalnim filmovima te instalacijama, fotoinstalacijama i zvukovnim projektima. Glavna tema njegovih djela je začudna percepcija, i na njoj temeljena transcendentna duhovnost

Istaknuti multimedijalni umjetnik i filmski redatelj Ivan Ladislav Galeta, proslavljen i izvan granica Hrvatske, umro je danas u Zagrebu, nakon kratke i teške bolesti u 67. godini.

Ivan Ladislav Galeta rođen je 1947. u Vinkovcima, a studij iz pedagogijskih znanosti završio je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Od 1977. do 1990. je vodio Multimedijski centar SC-a, stvorivši od njega najjačega prikazivača alternativnih filmskih i video programa u Hrvatskoj.

Od 1993. godine bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na smjeru Multimedija. Tamo je danas, njemu u spomen, izvješena crna zastava.

Galeta je bio osnivač i urednik programa "artKINO" Filmoteke 16, te se aktivno zalagao za osiguravanje prostora za prikazivanje umjetničkog filmskog programa potisnutog komercijalnim filmovima.

Galeta je osnivač Art kina Filmoteke 16 i bio je poznati borac za prostor posvećen umjetničkom filmu

Najpoznatiji je po eksperimentalnim filmovima te instalacijama, fotoinstalacijama i zvukovnim projektima. Glavna tema njegovih djela je začudna percepcija, i na njoj temeljena transcendentna duhovnost.

Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih priznanja, a djela su mu otkupljena u više svjetskih galerija i muzeja.

U likovni svijet Galeta se uključuje tijekom 60-tih godina u okviru takozvane "nove umjetničke prakse", a filmom i videom autorski se bavi od 1968. istražujući filmski prostor i vrijeme projekcije.

Povodom zatvaranja 48. Zagrebačkog salona u rujnu 2013. dodjeljena je nagrada Ladislavu Galeti

Galetin je rad na istraživanjima jezika medija fotografije, filma, televizije i videa, te u novije vrijeme i mogućnosti interneta, priznat u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti. Filmovi su mu prikazivani na prestižnim filmskim i umjetničkim manifestacijama i festivalima eksperimentalnog filma.

Na retrospektivi Muzeja suvremene umjetnosti prikazani su njegovi radovi od 1968. godine do danas, počevši od prvog filmskog uratka "Metanoia", preko svojevrsne rekonstrukcije izložbe "Kretanje", njegove prve izložbe održane u Galeriji SC-a 1974. do niza scenarija koje je razvio u samodostatnu umjetničku formu te nezaobilaznih eksperimentalnih remek-djela, "Dva vremena u jednom prostoru“, 1976.-1984., „PiRaMidas 1972.-1984." (1984.), "sfaira 1985.-1895." (1984.), "Water Pulu 1869.-1896." (1987./88.) i "WAL(L)ZEN" (1989.) i "END ART".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:28