IN MEMORIAM

Crta je bio umjetnik bez dlake na jeziku. Iako diplomirani slikar, bio je performer bez premca

Crtački dvoboj izmedju Pere Grimanija i Marijana Crtalića


 
 Tom Dubravec/Cropix
Akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić, za prijatelje Crta, preminuo je iznenada u 52. godini

Marijan Crtalić bio je jedan od onih umjetnika kojeg se često moglo susresti na otvaranjima izložbi, zanimalo ga je što rade njegovi kolege, nije se zatvarao u svoju čahuru.

Još je sinoć na Facebooku pohvalio svoje kolege za izložbu "Usijano more" u Rijeci. Bio je i umjetnik bez dlake na jeziku, svoje je komentare dnevnih zbivanja na dnevnoj bazi objavljivao na društvenim mrežama. Bio je i umjetnik koji se sukobljavao s lokalnom politikom, u Sisku, gradu u kojemu je rođen, zbog čega je znao završiti i na sudu. Koštalo ga je to poprilično živaca. Kada se svojedobno Salon mladih bavio isključivo tradicionalnim medijima, drugi su to pričali kuloarski, on je javno istupio.

image
Sisački umjetnici Marijan Crtalic (lijevo) i Slavko Jendričko (desno) na Crtalićevoj izložbi "Podvodni grad" u Sisku 2009.
Miroslav Kis/Cropix

Osnovao je jedan od boljih festivala u Hrvatskoj, Festival Željezara u Sisku, koji se bavio društvenim aktivizmom bliskim ovom umjetniku, ponajviše kroz medij performansa. Bio je to, naime, medij koji mu je nekako bio najbliži, iako je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti.

image
Marijan Crtalić
Facebook

Jedna su od tema festivala bile i likovne kolonije u Željezari tijekom socijalizma, a koje su pozivale mnoge poznate umjetnike. Crtalićevo izdanje bavilo se ponajprije performansom, medijem koji mu je nekako bio najbliži, iako je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Samom Željezarom koja je nekad zapošljavala na tisuće radnika i njezinom sudbinom također se bavio u mnogim svojim istraživanjima. Brojnim projektima u Sisku zaslužan je i za decentralizaciju umjetnosti.

image
Marijan Crtalić održao je u Zagrebu 2009. performans pod nazivom 'U drustvu poznatog hrvatskog umjetnika'.
Neja Markicevic/Cropix

Možda nije najpoznatiji, no meni je možda njegov najdraži njegov rad bio onaj kada je na zagrebački Muzej suvremene umjetnosti stavio natpis da su građevinski radovi, pa da se ne može ući. Mnogi su posjetitelji došli do ulaza i okrenuli se, povjerovali su.

image
Crtački dvoboj izmedju Pere Grimanija i Marijana Crtalića u Omišu 2013.
Tom Dubravec/Cropix

Bilo je to na jednoj skupnoj izložbi, a svjedočilo je o njegovu cinizmu, koji je znao koristiti u prave svrhe, uvijek s dozom humora. Posljednju izložbu, kako se naknadno pokazalo, imao je ljetos u Galeriji Događanja u Zagrebu, "Sanjam kako sanjam da ne sanjam", koja je govorila o događajima u posljednjih nekoliko mjeseci, o stvarnosti koja je ponekad košmarnija od snova. Samo par mjeseci ranije u Galeriji Poola u Puli otvorio je izložbu "Izgubio sve sam bitke, al' još vodim rat".

Akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić, za prijatelje Crta, preminuo je iznenada u 52. godini. Nedostajat će.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:59