NACIONALNI MUZEJ

DIMITRIJE POPOVIĆ OTVORIO IZLOŽBU U LIHTENŠTAJNU Nesvjesno, san, libido, eros i tanatos u radovima s posvetom Freudu i Daliju

 HANZA MEDIA / Nacionalni muzej kneževine Lihtenštajn
 

Nacionalni muzej kneževine Lihtenštajn priredio je prije nekoliko dana otvorenje izložbe Dimitrija Popovića “Olé Dali” koju su prvo razgledali uzvanici iz kulturnog i javnog života Lihtenštajn i Švicarske.

Nazočnima su se obratili ravnatelj Nacionalnog muzeja prof. dr. Rainer Vollkommer, hrvatski veleposlanik u Švicarskoj mr. sc. Aleksandar Heina, dr. Renate Wohlwend, ravnateljica odjela muzeja za sponzorstva, i kolekcionar Bojan Grubar. “Ovo je nakon zagrebačke retrospektive druga moja velika izložba ove godine na kojoj sam intenzivno radio. Vrlo sam zadovoljan prijemom i izložba će biti otvorena cijelo ljeto, do 10. rujna”, kaže Popović.

Radove za izložbu odabrao je prof. dr. Vollkommer prilikom proljetnog posjeta autorovu ateljeu u Zagrebu. Želio je ostvariti poveznicu s jednim reljefom Salvadora Dalija koji posjeduje lihtenštajnski muzej s viđenjem kralja nadrealizma, kako je predstavljen na radovima Dimitrija Popovića koji je izlagao s katalonskim majstorom 1982. godine.

Detalj plakata za izložbu Dimitrija Popovića u Nacionalnom muzeju u Lihtenštajnu

Drugi dio izložbene cjeline čine recentni radovi iz ciklusa “Frojdizmi” koji se tematikom i simbolikom prožimaju s radovima ove izložbe u tretiranju onog čime su se bavili i bečki doktor i španjolski slikar, a što je vječni i aktualni problem ljudskog bića jer se odnosi na nesvjesno, san, libido, eros i tanatos. Na otvorenju izložbe nastupio je i pijanist maestra Dražena Domjanića, ravnatelja Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:37