CASH & CARRY U SUBOTU

DOĐI, VIDI, KUPI. DOK JE JEFTINO Kolekcionarima je to prva prilika da nabave djela budućih velikih kipara i slikara

 I. Buvinić
 

Cash & Carry, plati i nosi, jednostavan je koncept manifestacije koju organizira nastavnički odsjek Akademije likovne umjetnosti na zagrebačkom Jabukovcu, a u sklopu koje se mogu kupiti umjetnine mladih autora po povoljnim cijenama.

Mladim je umjetnicima to prva prigoda da upoznaju buduće kolekcionare, da nauče razgovarati s kupcima svojih djela, pa naposljetku i pregovarati o svojim djelima, kako će to, uostalom, izgledati u stvarnom svijetu kada napuste okrilje Akademije. Atmosfera je neformalna, radna, bude i dobre glazbe, sviraju mladi bendovi, sve zna potrajati do dugo u noć. Sjedi se i u proljetno zazelenjelom dvorištu Akademije na drvenim stolicama i živo raspravlja o umjetnosti, ili o nekim drugim temama koje se nametnu.

I. Buvinić

Umjetnici koji stoje uz svoje radove rado će vam objasniti gdje su pronašli inspiraciju, na stolovima su vidljivi tragovi radnog procesa, mrlje boja, a dolaze sve generacije, od male djece do onih zrelije dobi. Kućni su ljubimci, naravno, dobrodošli.

Posjetitelji će, svjedoče studenti, često pitati o motivima koji ih inspiriraju, ali i tehnikama kojima se služe. Mnogi su ljubitelji umjetnosti svake godine ovdje, neki dođu i prije predviđenog otvaranja, a one pak koji dolaze prvi put gdje i kako doći upozorava znak kod trgovine Jabukovac, na kojemu piše: “Vrijeme je da se skrene”.

I. Buvinić

Cash & Carry, odnosno Dane otvorenih vrata ateljea organiziraju od početka dvijetisućitih, a uvijek je i sve u znaku humanitarne akcije.

I. Buvinić

Ove će se godine Cash & Carry održati u subotu 11. svibnja, a neke teasere već je moguće pogledati preko društvenih mreža.

I. Buvinić

Vizual koji poziva djevojka je s reklame uz koju su i Leonardova “Mona Lisa”, i Duchampov “Pisoar”, i Picassova “Dora Maar”. Za Jutarnji o manifestaciji Cash & Carry govore i neki od čestih posjetitelja ove manifestacije.

Davor Bruketa, suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey

Kupujem ono što mi se dopadne na licu mjesta

Zagreb, 210319.
Zavrtnica 17.
Davor Bruketa, dizajner.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Davor Bruketa

Davor Bruketa, kreativni direktor i suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey, posljednjih se godina često može sresti na prodajnim izložbama mladih, novijih autora. - Odlazim i na Cash & Carry na Jabukovac i na Nesvrstane, prodajnu izložbu u Laubi. Među ostalim, to su sve izvrsni prodajni koncepti i mogu se pronaći kvalitetni autori. Financijska je podrška u pravilu važnija mladim autorima, više nego onima koji su stariji i već afirmirani na sceni. Zanima me živa scena, ono što se događa danas - ističe. Razgovarali smo s Bruketom dok je bio u Luxembourgu, no do vikenda se vraća i svakako će i ove godine u subotu otići na Cash & Carry. Neki preferirani medij umjetničkog izražavanja nema. - Zanimaju me i slikarstvo, i skulpture, i drugi mediji, u pravilu kupujem ono što mi se dopadne na licu mjesta. Zašto mi se baš taj rad svidio, to je teško objektivno objasniti. Umjetnina imam i doma i na poslu. Na poslu je među ostalim i rad Jelene Azinović, koji sam vidio upravo na Cash & Carry, a naknadno sam ga kupio - kaže Bruketa. Jelena Azinović mlada je kiparska nada, vrlo profiliranog rukopisa, a rad koji naš sugovornik spominje zove se “Diplomski rad”.

Književnik, novinar i scenarist Pero Kvesić

Nađem nešto i za svoj stan, ali i za poklone

Zagreb, 250418.
Kordunska ulica.
Knjizevnik i publicist Pero Kvesic. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Pero Kvesić

Književnik, novinar i scenarist Pero Kvesić u Radničkoj je galeriji svojedobno predstavio dio svoje zbirke fotografija na izložbi koja se zvala “Poletove fotografije u originalu”. Na Jabukovac, kaže, na prodajnu izložbu, često odlazi. U početku mu je to bilo i praktično, jer je u neposrednoj blizini i živio, no nastavio je odlaziti i nakon što se preselio. - Na toj prodajnoj izložbi uvijek nešto pronađem za sebe. Osim toga, treba načelno podržavati mlade autore na ljudskoj razini. To je disciplina koju cijenim, a moguće je da dobijem kvalitetan rad za ne tako velik novac. Kupujem za naš stan, ali često znam pronaći i neke rođendanske poklone - objašnjava svoje razloge. - Znaju li umjetnici pogoditi cijene, moglo bi se pretpostaviti da se ipak savjetuju sa svojim nastavnicima, pitamo Peru Kvesića. - To je isto jedno od umijeća koje mladi stvaraoci moraju naučiti, umijeće pregovaranja i stavljanja pogođene cijene, koju je netko spreman platiti. To je među ostalim i uloga ovakvih događanja. Svakako ćemo doći i ove godine, to je dobar način da se provede dio vikenda. Atmosfera je dobra, mladalačka, vesela, ima značaj i atmosferu studentskog okupljanja - kaže Kvesić. Na pitanje kako bira umjetnine, odgovara da je u pravilu presudan prvi moment. Uglavnom kupuje slike, ali i druge medije.

Borut Mihalić, vlasnik zagrebačke niche parfumerije

Ne cjenkam se: što mi se svidi, ako mogu to i kupim

Zagreb, 271118.
Borut Mihalic, vlasnik parfumerije Top na Trgu bana Josipa Jelacica.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Borut Mihalić

Vlasnik zagrebačke TOP niche parfumerije na manifestaciji Cash & Carry kupuje od njezina prvog izdanja. - Možda je bilo samo par godina u međuvremenu kada nisam mogao doći. Kupujem i grafike, i slike, i fotografije, jednom sam doma odnio i skulpture od drva. Obično ide više nas u društvu, često sam s prijateljicom koja je po struci povjesničarka umjetnosti i ona za sebe zna odabrati umjetnine koje su drugačije od onih koje mene privuku, ima nešto drugačiji ukus. Naravno, svatko kupuje što se njemu sviđa, što u njemu probudi interes, na što reagira - objašnjava. Naš sugovornik, dalje, kaže kako bi svakome preporučio da ode na Cash & Carry. - Mislim da su cijene vrlo pristojne i da možete nešto pronaći i za sebe i za rođendanske poklone. U pravilu se ne cjenkam, ako mi se nešto svidi i mogu si to priuštiti, kupim, ako ne, odem dalje. Kupujem za doma, no postav često znam i mijenjati, a ne za interijer dućana koji držim jer ima drugačiji koncept - objašnjava. Kaže da ne zna je li prepoznao neko ime koje se u međuvremenu afirmiralo na sceni, ali dodaje: - Jednom sam zakasnio, vidio seriju grafika vezanu uz modu koje su mi se svidjele, no dio je već bio prodan i to mi je baš bilo krivo. A definitivno i ove godine idem na Cash & Carry, već sam se dogovorio - ističe.

Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a

Tu sam nabavio Vehabovića kada je još bio student

Zagreb, 270219.
Jurisiceva ulica.
Uprava Hrvatske postanske banke predstavila je financijske rezultate za 2018.i strategiju poslovanja. 
Na fotografiji: Tomislav Vuic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Tomislav Vuić

Tomislav Vuić, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke i poznati kolekcionar u umjetničkim krugovima, među onima je koji ne propuštaju Cash & Carry, i to od prvog izdanja ove manifestacije. - Kupujem na Cash & Carry među ostalim i zato što je to društveno korisno, a korisno je i za mene jer za mali novac mogu dobiti umjetnički rad koji mi uistinu sviđa, koji sam prepoznao. To što takva kupnja daje dodatni poticaj mladim umjetnicima moj je osobni doprinos ovom segmentu. Na Cash & Carry sam, primjerice, kupio nekoliko slika Zlatana Vehabovića kada je još bio student na trećoj godini Akademije - kaže Vuić. - Neke od tih ranih radova Vehabovića koje sam kupio, među kojima je i ‘Čudovište’, i danas držim na zidu. Te godine, kada sam došao do njegova rada, već sam bio potrošio predviđeni budžet, no toliko su mi se svidjele njegove slike da sam ih naprosto želio imati i prekoračio sam budžet. Na Cash & Carry sam kupio i ‘Gorilu’ Domagoja Rogine, sliku za koju sam kasnije imao mnogo ponuda, mogao sam je jedno šest puta preprodati - objašnjava Vuić i dodaje kako na Cash & Carry odlazi i radi atmosfere. - Sjajna je atmosfera, nastupaju dobri bendovi, lijepo se zabaviš, dobar je način da se tamo provede dio dana - kaže Vuić.

Morana Zibar, lovkinja iz HRT-ova kviza

Ne biram, uzimam i slike, i kipove, i instalacije

Zagreb, 151018.
Morana Zibar, lovkinja iz kviza Potjera, fotografirana na Jarunu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Morana Zibar

Široj javnosti najpoznatija kao lovkinja iz HRT-ova kviza “Potjera”, Morana Zibar jedno je od lica koja ste mogli posljednjih godina susresti tijekom vikenda u svibnju kada su Dani otvorenih ateljea, popularno nazvani i Cash & Carry. - Općenito volim nezavisnu scenu - govori za Jutarnji list. - A takvi se radovi, vezani uz mladu, nezavisnu scenu znaju pronaći na Jabukovcu. Ti su radovi često drugačiji, inspirativni su, ponekad znaju biti i šokantni na svoj način. Volim umjetnost, a na prodajnu sam izložbu ALU došla u potrazi za promjenom od muzeja i mainstreama, koji znaju i dosaditi - ističe. Također, kako kaže, razmišlja prigodom kupnje hoće li uložiti u nekog budućeg velikana, prepoznati nekog sljedećeg genija. I je li prepoznala nekoga takvoga? - Ne znam. No tek sam na početku. Biram prema afinitetu, da se uklopi u životni prostor i moj i moje obitelji. Kupujem i slike, i kipove, i instalacije, može se mnogo toga pronaći i raspon je uistinu velik - objašnjava. I Morana Zibar kaže da na Cash & Carry odlazi i radi atmosfere: - Bude dobra muzika, ima i radionica, sve je vrlo opuštajuće. Dolazimo zajedno kao obitelj i pretvorimo to u obiteljski izlet. Za svakoga bude ponešto, a kasnije se prošećemo i po obližnjoj šumi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:59