IZLOŽBA DARKA BAVOLJAKA U GRETI

DUŽNOSNIKE JE NAMJERNO SNIMIO MUTNO 'Ove su fotografije građanski otpor prema neučinkovitoj vlasti'

AUTOR:
  • Petra Plivelić

 • OBJAVLJENO:
 • 03.09.2018. u 11:06

 • Darko Bavoljak

  'Državni vrh'

   

  “Fokusirani izvan fokusa” naziv je izložbe fotografija Darka Bavoljaka koja će biti svečano otvorena večeras u 20 sati u galeriji Greta.

  Serija fotografija nastala je ove godine na formalnom skupu, na kojemu su uzvanici bili brojni visokopozicionirani državni i vojni dužnosnici. No, autor ih prikazuje mutno, vidi se tek niz obrisa i silueta. Unatoč tome subjekti se većinom mogu prepoznati. Premijer, Predsjednica, predsjednik Sabora, ministri, generali - fokusirani su oni koji su i inače u fokusu, ali su snimljeni neoštro, makro teleobjektivom.

  Darko Bavoljak

  'Predsjednica sa stijegom'

   

  - Ja ih tako doživljavam, neuhvatljive. Vidiš ih pred sobom, no kada želiš uspostaviti komunikaciju, oni nestaju - rekao je Bavoljak, Zagrepčanin koji djeluje na području fotografije, filma, konceptualne umjetnosti i kustoskih koncepcija, a fotografijom se počeo baviti početkom osamdesetih. Tijekom studija je objavljivao fotografije u Poletu, Studentskom listu, Svijetu i Startu, a njegove su fotografije objavljivane u novinama, časopisima, monografijama, katalozima, knjigama i stručnim publikacijama. Radovi mu se nalaze u privatnim kolekcijama te u zbirkama fotografija Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Ova serija fotografija nastavak je njegova dosadašnjeg rada, u kojem, kako kaže, eksperimentira s medijem.

  - Ove su fotografije ujedno i jedan građanski otpor prema vlasti koja je neučinkovita - ističe 57-godišnji fotograf. Za shvaćanje njegovih fotografija, kaže, važno je poznavati kontekst, društveno-političku situaciju obilježenu visokim stupnjem nepovjerenja u institucije i demokratske predstavnike koji se nerijetko povezuju s korupcijom i gospodarskim kriminalom. Fotografiranje njihovih klasičnih, ali izoštrenih portreta Bavoljaku se stoga čini prikladnim.

  Izdvajamo